Hajnal-táj: Országszerte már a korlátozások utáni időszakra készülnek a turizmusban is

A március 27-i adás tartalmából.
 

Praktikus, vidám, környezettudatos csomagolás házilag is létezik. Egyre nagyobb divat ugyanis ökotextillel helyettesíteni a nylon zacskót. Ez olyan megoldást jelent, ami nem terheli a környezetet le nem bomló műanyagokkal. Az egri Zsidai Sára is ezzel foglalkozik.

Hallgassa meg!

Ma már sokan tudják, hogy a csíra és a mikrozöld nem ugyanaz, bár nagyon hasonlítanak egymáshoz ránézésre és a tápanyagtartalomban is. Utóbbihoz elsősorban termelői piacokon lehet hozzájutni, de kis ügyességgel bárki nevelhet otthon mikrozöldet. ehhez nyújtottak nemrég segítséget egy workshop keretében.

Hallgassa meg!

Mátészalka határának talajszerkezete kettősséget mutat. Egyik része homok – a másik része kötött talajú. A lazább szerkezetű kertekben szívesen ültetnek gyümölcsfát a gazdák és talán furcsán hangzik, kedvelt gyümölcs az őszi barack. Szender Antal kerttulajdonossal a duzzadó rügyekből is igyekezett levonni a következtetéseket Zsoldos Barnabás.

Hallgassa meg!

Országszerte már a korlátozások utáni időszakra készülnek a turizmusban is. A Balatonnál számtalan látnivaló várja majd a turistákat a tó partjától kissé távolabb is. A Somogy megyei Karád büszkén mondhatja el magáról, hogy világhírű település: tanított itt Gárdonyi Géza, Kodály Zoltán zenét gyűjtött, például a tényleg mindenhol ismert Karádi nótákat, de messze földön híres a karádi fehér-hímzés. A mintákat rozmaringos hímzésnek is szokták nevezni, mert a rozmaringágra emlékeztetnek. Mindegyike egy-egy különlegesség. Szukics Sándorné nyugdíjas tanító – helytörténeti kutatót halljuk.

Hallgassa meg!

A gyümölcsfa oltványok alapvetően két részből állnak: alanyból és nemesből. Gyakran előfordul, hogy a nemes fajta elpusztul, mint amilyet a 15. kerületben látott szakértőnk. A tulajdonosok kék szilvát vettek, de most a fa sárga gyümölcsöket terem. Mi ennek a magyarázata? Hogyan lehet megmetszeni az ilyen fát?

Hallgassa meg!

Maradjunk még a gyümölcsöknél: alma, szilva, barack – azok a gyümölcsök, amelyek a pálinkák leggyakrabban használt alapanyagai. De bármilyen más gyümölcsből is készülhetnek, hiszen a vásárlók keresik az új és különleges ízeket, mint, például a csipkebogyót. Vásárhelyi Szilárd 2021-ben vehette át Pálinkamester diplomáját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, diplomamunkájában ez a gyümölcs adta az alapot egy pálinka elkészítéséhez. Deák Dóra beszélgetett vele.

Hallgassa meg!

Egyre ideálisabb Balaton Borok születnek – ez derült ki az idei első bírálaton, ahol 19 nedűből 17 átment a rostán. Az olaszrizling szőlőfajtából készült Balaton Bor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon. Mivel egy jól pozicionálható ital, ezrét nemcsak belföldön, hanem már külföldön is egyre keresettebb. Báthory Gyöngyvér riportja.

Hallgassa meg!

Bor és kultúra szorosan összefügg. Ezt kapcsolja össze Szőlősgyörök, ahol Gárdonyi Géza figurája, Göre Gábor kel életre a boron keresztül és a borban. Az író korát megelőzve időtálló színdarabokkal, figurákkal gazdagította a magyar drámát. A művek sajátja, hogy születésük pillanatától önálló életre kelnek, hatásuk örök, mondanivalójuk minden időben igaz és állandó értéket képviselő. Ezek egyike Göre Gábor, a bölcs humorral átszőtt figura is. Göre vitathatatlan sikere a minden érthetetlen, vagy értelmetlen helyzetből való kilábalás elegáns és humoros voltában rejlik.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 27., szombat, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább