Határok nélkül: Az erdélyi Somogyom evangélikus templomának rejtett kincsei tárulnak fel

A március 27-i adás tartalmából.

A Szeben megyei Somogyom 14 századi szász evangélikus templomában rendkívüli művészettörténeti leletre bukkantak a szakemberek: a mésszel fedett templomfalon épen maradt középkori freskókra.
A falfestmények Szent László, valamint Szent Margit és Szent Katalin legendáit ábrázolják.
A feltárási, konzerválási munkálatokat vezető Kiss Lóránd marosvásárhelyi restaurátorral
Erdei Edit-Zsuzsánna beszélgetett.

Felvidéken, két részből álló vetélkedőt hirdetett hivatalos közösségi oldalán az alsósztregovai Madách-kastély. Így tiszteleg a Nógrád megyében található múzeum, a magyar irodalom és drámaírás legismertebb alkotójának Madách Imrének munkássága előtt. Az ember tragédiájának költője a kastélyban született 1823-ban. A múzeum 2003-tól a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumához tartozik. Palcsó Zsóka riport – összeállításában nemcsak az irodalmi vetélkedőről tudhatnak meg részleteket, de a járványhelyzet javulása után látogatókra váró kastély múltjáról és jelenéről.

1821. március 12-én Kolozsváron nyitotta meg kapuit a magyar nyelvterület első kőszínháza, a mai Farkas utcai diákház helyén. Szilágyi Szabolcs Egyed Emese kolozsvári költő segítségével idézi fel a múltat.

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa „Blog ’89 – Mit jelent számodra a rendszerváltás?”¬ címen blogpályázatot hirdetett 2020 őszén általános és középiskolások számára. A temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum általános iskolások korosztályában benevezett csapatai közül kettő dobogós helyen végzett. Őket szólította meg Lehőcz László az eredményhirdetés után.

A járványhelyzet hatására sokan fedezték fel újra az olvasás örömét, fordultak a könyvek felé. Székelyudvarhelyen új könyves közösség alakult. Barabás Enikővel, a kezdeményezővel Geréb Krisztina beszélgetett.

Felvidéken vetélkedőt hirdetett hivatalos közösségi oldalán az alsósztregovai Madách-kastély. Így tisztelegnek a magyar irodalom és drámaírás legismertebb alkotója, Madách Imre munkássága előtt. Az ember tragédiájának költője ebben a kastélyban született 1823-ban. Palcsó Zsóka riportjából sok minden kiderül az irodalmi vetélkedőről, valamint a kastély múltjáról és jelenéről.

A nemzeti ünnep alkalmából, március 15-én kiemelkedő színvonalú irodalmi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült Bata János délvidéki költő, az Aracs folyóirat főszerkesztője, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja. A díjazottal Németh Ernő beszélget.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – március 27., szombat, 18:02

Riporter: Palcsó Zsóka
Szerkesztő: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/03/received_800252860849239.jpeg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább