Napközben: Egy közelmúltban megjelent brit felmérés szerint a COVID időszaka alatt felerősödtek a különböző evészavarok

A március 19-i adás tartalmából.
 

Az online térbe kényszerült vállalkozóknak, intézményeknek próbál segíteni egy vidéki csapat egy új fejlesztésű szoftverrel, ami, a lakosságot, hivatalokat, ügyfeleket és szolgáltatókat köti össze. A fejlesztők az 1000 főnél kisebb településeknek ingyen adják a programot, ahogy több közintézménynek is.

Fejfájás, gyakori fáradtság, izomfájdalmak, csak néhány tünet, amikről koronavírus – fertőzésen átesett betegek számolnak be hetekkel, akár hónapokkal később a gyógyulásuk után is. Mivel őket gyógyultnak tartják, viszonylag kevesebb figyelmet kapnak, azonban egyre több szakember és beteg javasolja, hogy a poszt-covid állapotot is kezelni kellene. Az anyag megrendelése után derült ki, hogy hamarosan ilyen osztályok állhatnak fel a kórházakban.

Ha lassan is, de közeledik a melegebb, tavaszi és nyári időszak, így egyre több ember nyitja meg a kerti/kinti csapokat, amelyeket a lakóházak és a kerttulajdonosok még tavaly zártak el, a tél beköszöntével. Érdemes ilyenkor a vízórát is ellenőrizni, mivel ilyenkor derülhet ki, hogy elfagyott-e a rendszer, folyik-e valahol a víz, illetve azt is érdemes ellenőrizni, jól működik-e a vízóra, mert néhány hét alatt tetemes összeg gyűlhet össze, amit feleslegesen kell majd kifizetnünk.

Egy közelmúltban megjelent brit felmérés szerint a COVID időszaka alatt felerősödtek a különböző evészavarok, a túlevés, bulémia. Ezzel együtt egyre több kutatás jutott arra az eredményre, hogy túlsúlyos személyek a koronavírustól nagyobb mértékben veszélyeztetettek, náluk komolyabbak a következmények. Ördögi kör ez, sokan a bezártság miatt többször és többet esznek, ennek eredménye pedig az erősebb veszélyeztetettség, emiatt kevesebbet mozdulnak ki, és ez így folytatódhat, amíg valaki meg nem találja a megfelelő életmódváltást a jelenlegi helyzetben is. dr. Halmy Eszterrel, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnökét kérdezzük, mert egyre több országban tartják betegségnek az elhízást, aminek leküzdéséhez orvosokra is szükség van, nem csak fittness edzőkre, dietetikusokra.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth Rádió –  március 19., péntek, 9:07

Szerkesztő: Herczeg Tibor
Műsorvezető: Süveges Gergő

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább