Hajnal-táj: Megyei halőr szolgálattal fékeznék meg a szabálytalankodó horgászokat és a rapsicokat Somogyban

A március 19-i adás tartalmából.
 

Megyei halőr szolgálattal fékeznék meg a szabálytalankodó horgászokat és a rapsicokat Somogyban. A csoportot a tervek szerint profi felszereléssel, a többi között testkamerával és éjjellátóval is ellátnak. A cél elsősorban a megelőzés, hogy rend legyen a megye vizein.

Hallgassa meg!

Egy kertes házak közötti területen ragadt őzbak kelt riadalmat Egerben. A gond az, hogy lelőni nem lehet, a lakóterület miatt, ráadásul kiterelni csak a forgalmas közúton át lehetne. A kérdés, hogy kinek a feladata megoldani a lakók problémáját?

Hallgassa meg!

Jóval kevesebb emésztési panaszt okoz az úgynevezett „A2-es tej”, amit szokás szupertejnek is nevezni. A tejfehérjére érzékenyek nagy biztonsággal fogyaszthatják és a gyakorlati tapasztalatok szerint a tejcukorra érzékenyek is kevesebb panaszt tapasztaltak. A Debreceni Egyetem kutatói most olyan szarvasmarhafajták feltérképezésébe kezdtek, amelyek ilyen szupertejet állítanak elő. A2-es tejet elsősorban a régi fajták például: az angol jersey, a magyar tarka vagy a kárpáti borzderes tehenek adnak, ám ezeket kiszorította a holstein-fríz. Nyugat-Európában, Kanadában, Új-Zélandon és Ausztráliában már forgalmazzák az A2-s tejet.

Hallgassa meg!

Régi-új őshonos marhafajta, a kárpáti borzderes mintegy 120 éve hazánk egyik jellemző, hagyományos szarvasmarhafajtája volt. Később a hasznosítási irányok szétválásával és a termelés intenzívebbé válásával feleslegesnek ítélték, magyarországi tenyésztése megszűnt. A Debreceni Egyetem mentési programjában két gazda vesz részt, köztük egy szarvaskői gazda, Mizsei Attila.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 19., péntek, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább