Szombat reggel: Extrém futás

A március 13-i adás tartalmából.
 

A jövőben az ajkai vörösiszap-katasztrófához vagy a 2018-as genovai hídomláshoz hasonló balesetek is előre jelezhetők a korszerű anyag- és szerkezetanalitikai vizsgálatoknak köszönhetően. A Pécsi Tudományegyetemen olyan vizsgálati módszereket dolgoztak ki , amelyek az űrgeodéziai eszközök segítségével az épületek, gátak különféle építmények mozgását akár milliméter pontossággal követni tudják.

A vas megyei Abért-tó melletti víztározó duzzasztó ellenőrzését is bekapcsolták a Földmegfigyelési Információs Rendszerbe. A hatalmas építmény mozgását az azonnali beavatkozást követelő esetleges sérüléseket egy későbbi katasztrófa megelőzése érdekében speciális eszközöket telepítettek ide. A szakemberek szerint ez azért is fontos, mert az árvíztározó környéke rendkívül kedvelt kirándulóhely rengeteg ember fordul meg itt.

Online műveltségi vetélkedőt szervez a Magyarországi Német Fiatalok Közössége. A TeitschQuiz – címmel meghirdetett játék célja, hogy kiderüljön, ki tud többet a Magyarországon és a világ más részein élő német kisebbségekről.
Kerékpáros pumpapályák építésére pályázhatnak civil közösségek. A pumptrack a kerékpározásnak egy fiatal szakága, amelyben nem a tekerésé, hanem a kerékpáros pumpáló mozgásáé a főszerep. Az egyre népszerűbb sport gyakorlásához speciális pályára van szükség, ennek megépítéséhez is biztosít támogatást az Országos Bringapark Program.

Extrém futás. 8530 méter magasra futott fel három amatőr sportoló a Mecseken. Az 535 méter magas Misina csúcsra tették meg huszonkilencszer oda és vissza a távot 153 kilométert teljesítve , ezzel feljutottak volna Mount Everestre. 24 órán át köröztek a Tettye és a TV-torony között, megállás nélkül, hogy eleget tegyenek egy nemzetközi kihívásnak

Online programsorozatot indított a pandémia miatt nehéz helyzetben lévő a világban szétszórtan élő magyar közösségek számára a Diaszpóra Program Hálózat. A cél egy-egy közösség bemutatása és kapcsolatok kiépítése. Föld körüli utazásaik során jártak a Kárpát-medencében Indiában, Észak-és Dél-Amerikában , a nyelv, a kultúra és közösségmegtartás témáit körbejárva az online előadásokon. A kezdeményezés nagyon gyorsan népszerűvé vált, többszáz tagja van a hálózatuknak.
A történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából is jelentkeztek a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre. Valamennyi , versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat és kötelezően tartalmaznia kell három hazai alapanyagot. Feltétel, hogy az ételek átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek

Oktatási segédanyag lett Csillagok háborúja. Néhány sci-fi rajongó természettudós könyvet írt a Star Star Wars világról az ott szereplő bolygókon bemutatva az érdekes természet-, társadalom- és gazdaságföldrajzi kérdéseket úgy, hogy ugyanez a Földön miként működik, mennyiben más vagy éppen hasonló. A most elkészült kötet az általános és középiskolai földrajztanárok munkáját segíti.

CS-generáció. Csukás István gyermekei – alkotói pályázat. Kevésbé ismert, hogy Csukás a mesék, gyerekregények és gyerekfilmek mellett több, mint ötszáz felnőtt verset is írt. Ebből az egyiket a fiatalon Egy fényképre című versét megzenésítették, amiből animáció is készül . Ehhez várnak rajzokból, és egyéb bármilyen technikával – készült alkotásokat. A költő 85 születésnapjára elkészülő klippel azt szeretnék bemutatni, hogy mit tud a CS-generáció, hogy milyen kreatív felnőttekké váltak Csukás István gyermekei.
Nemzeti ünnepünk tiszteletére dolgozták föl „Magyar vagyok” című dalt a Gandhi Gimnázium tanulói. A Kiss Kata zenekarral közösen forgatott klipet március 15-én mutatják be. A diákok ezzel a magyar nemzethez való kötődésüket , hazaszeretetüket kívánják erősíteni.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – március 13., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább