Napközben: Új digitális piac alakul kormányzati támogatással

A március 11-i adás tartalmából.
 

Kezdődik az építkezési szezon, a kapott támogatások miatt a szakemberek arra számítanak, hogy a COVID ellenére sokan kezdenek otthonteremtésbe. Bár itthon alapvetően a kőház, a tégla használata a jellemző, az elmúlt években jelentősen megugrott a fa alapú, előregyártott panelekből készített házak száma, gyakorlatilag évente duplázódtak. Az észak-európai területeken hagyományosnak számít ez az építkezési mód, lassan nálunk is teljes értékű alternatívának számít. Arról beszélgetünk a soproni egyetem faanyagtudományi karának docensével, dr. Szabó Péterrel és az építkezési vállalkozók könnyűszerkezetes szekciójának vezetőjével, hogy mikor érdemes fából és mikor kőből építeni a házat, melyik mellett milyen szempontok szólnak.

Régi “útitárs” a fülzúgás, lassan népbetegségnek számít. Egyre több kutatás jut arra, hogy gyakran inkább pszichológiai okai vannak, mint szervi. A terápiákban is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az alternatív módszerek, a szakemberekkel azt szeretném rendbe tenni, hogy a szervi okok mellett milyen életmódbéli sajátosságok okozzák és miként lehet csökkenteni, akár megszüntetni. A bejátszások mellett szeretném, ha hallgatói kérdésekre is válaszolna dr. Ferenczi Zsuzsa, a téma szakértője, több könyv szerzője, akivel a legújabb gyógyítási módszerekről beszélgetünk.

Piac blokk: Új digitális piac alakul kormányzati támogatással, amelynek felületén a termelőket közvetlenül szeretnék összekötni a vásárlókkal. Egy rövid bejátszás után, amit Gárdonyi Eszter készít, a nyíregyházi kosárközösség egyik vezetőjével beszélgetünk a sok éves tapasztalataikról, hogy miként lehet egy ilyen üzleti modellt fenntartani, működtetni, mi biztosíthatja a minőségellenőrzést és a folyamatos működést.

Bár a korlátozások miatt kevesebbet utazunk, épp ez az időszak lenne alkalmas a megfelelő eszközök beszerzésére például a megfelelő gyermeküléseket a gépjárművekbe. Sajnos még mindig sokan meg akarják úszni a megfelelő gyermekülések beszerzését, anyagi tehernek tartva, pedig tényleg életeket menthet. Szakértőinkkel Zách Dániellel és Lendvai Zsolttal a korszerű gyermekülések jellemzőit, a választás technikai szempontjait beszéljük át, másrészt arról a szemléletről szeretnék szót ejteni, hogy a felelőtlenség még mindig sok gyermek életét, sérülését követeli, mert.. “úgysem lesz baj, csak ide megyünk a közelbe..”

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  március 11., csütörtök, 9:07

Szerkesztő: Herczeg Tibor

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább