Hajnal-táj: Emelkednek a tej-és tejtermékek ára

A március 8-i adás tartalmából.
 

Márciussal lezárult a vadászati szezon – a vadgazdálkodás kérdései azonban, az elmúlt években ez nyilvánvalóvá vált, a vadkár, a vadak hordozta betegségek és a nagyvad állomány növekedése miatt egész évben adnak tennivalót a vadászatra jogosultaknak. A külföldi vadászok elmaradása, a növekvő vadkár és az afrikai sertéspestis miatti európai szabályozási szándék egyszerre hatott az ágazatra.

Hallgassa meg!

Farkas támadástól félnek a Bükk aljai települések lakói, több állattetemet találtak ugyanis Bélapátfalva környékén. A nyomozók szerint ezek azonban illegálisan kihelyezett dögkutak, amelyek vonzhatják a sakálokat és a kóbor kutyákat is. Az állatok akár emberre is támadhatnak.

Hallgassa meg!

A mától életbe lépő ideiglenes szigorítások ellenére a virágboltok ma még kinyithatnak! A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége javaslatára pedig a Kormány pénteken úgy döntött, hogy a kéthetes lezárás alatt is nyitva tarthatnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek! Így a korlátozások idején is biztosított a tavaszi mezőgazdasági munkák elvégzése és a lakosság hazai élelmiszerrel való biztonságos ellátása.

Hallgassa meg!

Már készülnek a húsvéti bárányeladásra a sarudi Karkus-tanyán. Miközben küzdenek a magas takarmányárakkal, próbálnak fejleszteni is: 300 millió forintból korszerűsítik az etető-itató rendszert, felújítják az istállókat, új széna- és gabonatárolókat építenek. A családi vállalkozás a 600 bárány mellett 500 Limousin-marhát tart, a hazai állattenyésztés egyik meghatározó ágazata napjainkban ugyanis a húsmarhatenyésztés, melynek egyik genetikai pillére, éppen ez a fajta.

Hallgassa meg!

Magas biológiai értékű sertéshús előállítására csaknem kétmilliárd forintos uniós és hazai támogatásból négyéves projektet zárt le a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében. A közös munkával nemcsak a minőségi sertéshús-előállítás hatékonyságának javítását célozták meg, hanem a takarmánynövény-termesztést is fejlesztették.

Hallgassa meg!

Lassan, de biztosan emelkednek a tej-és tejtermékek ára. Tavaly az egekbe szökött a takarmány ár, de a tejágazatban használt sok fertőtlenítőszer is nagyon drága. Átlagosan 15-20 százalékkal kerül többe most egy kg tej előállítása,mint tavaly. A feldolgozóiparon át a vevők asztaláig végigsöpör az áremelkedés, de a fogyasztói ár még mindig nem fedezi az előállítási költséget.

Hallgassa meg!

A kaposvári Fino Food Kft. érdemelte ki a leginnovatívabb tejtermék díját Dubajban, az élelmiszeripari szakkiállításon. Az európai szinten is egyedülálló termék új piacokat nyithat meg a cég számára. A vállalat számára kiemelten fontos a kutatás-fejlesztés, épp ezért szorosan együttműködik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 8., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább