Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Ez az esztendő 175. szezonja lesz a balatoni hajózási társaságnak

A március 3-i adás tartalmából.
 

Az elmúlt hetek időjárása miatt fakidőlések okoztak kárt az Egererdő Zrt.-nek. Emiatt veszélyessé vált a gyalogos- és a gépjárműforgalom is Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben. Az erdészek jelenleg is dolgoznak a helyreállításon. Dobre-Kercsmár Csaba az Egererdő Zrt. vezetője.

Hallgassa meg!

Folyamatosan zajlik a régi fenyők kivágása, majd az új egyedek telepítése az ásotthalmi erdőben, ahol a kevés őshonos fa mellett jelentős volt ezidáig a fenyőállomány. Ezek a hegyvidéki fajták nem igazán tűrték jól a majdnem sivatagi körülményeket, így a fák egy része beteg lett. Az erdészeti hatóság is lecsökkentette ezeknek a fenyőerdőknek a vágás-érettségi korát, vagyis azt a kort, amikor már célszerű ezeket kitermelni. A fák cseréje folyamatos, de hogy került a fenyő a Homokhátságra? Milyen ott az őshonos növényzet. Fazekas József, a Dél-Alföldi Erdészeti zrt. termelési vezérigazgató helyettese.

Hallgassa meg!

Mától 5 meggyfajta – köztük az újfehértói fürtös- indulhat a nemzetközi piaci címért. Az újfehértói meggy esetében azért beszélhetünk újabb sikerről, mert az itt termesztett meggyből készített pálinka már korábban elnyerte az uniós eredetvédelmet. Az újfehértói fürtös meggy feldolgozásárai új üzem épül, ahol 20 féle termék készül majd. Ez munkahelyeket is teremt és segíti a meggytermelőket is. Papp József a Zsindelyes Pálinkafőzde vezetője, Tóth Zsuzsa a megyei értéktár vezetője.

Hallgassa meg!

Bár az elmúlt esztendőben – a járvány miatt – némileg visszaesett a balatoni hajókat használók száma, az idei év első két hónapjában, a tavalyi januárral, illetve februárral szemben – amikor még nem is jelentkezett a pandémia hatása – húsz, illetve 8 százalékkal emelkedett a kompforgalom. Rikli Ferenc Veigl Gáborral, a Bahart vezérigazgatójával értékelte az idei évkezdetet. Ez az esztendő 175. szezonja lesz a balatoni hajózási társaságnak.

Hallgassa meg!

Mikor kell metszeni az almát? Ezt kérdezte Kedves Hallgatónk. Erről készítettem összeállítást a szakirodalom alapján. Metszési időpontok, tehát a téli fás metszés időpontjai, a szakirodalmi leírások szerint: Egész télen, de főleg tél végén, februárban metszhető, fagymentes napokon elsősorban, az alma, a körte, a birs, a naspolya, a szilva, a cseresznye, a meggy és a dió. Diónál külön is nagyon fontos, hogy a nedvkeringés megindulása előtt metsszünk, és a sebeket pedig zárjuk le azonnal sebkezelő anyaggal. A szőlőt pedig február második felétől fogva célszerű metszeni. Télen, illetve tél végén, februárban metszhetőek a ribiszkefélék, a piros és fekete ribiszke egyaránt, valamint a köszméte, a málna és a szeder is. Március első felében metszhető a mandula, a kajszibarack és az őszibarack.

Hallgassa meg!

Ha az ELTE szombathelyi turizmus-vendéglátás karán tanul tovább valaki a Sárvári Turisztikai Technikumból, mentességet kaphatnak marketing, utazásszervezés, üzleti informatikai vendéglátás, vagy éppen menedzsment tantárgyakból. Ráadásul olyan helyeken tölthetik gyakorlati képzésüket, mint a sárvári vagy a büki gyógyfürdő. Erről kötött együttműködési megállapodást a szombathelyi egyetem és a sárvári középiskola. Varga Imre egyetemi docens, Hevér Mihályné a sárvári technikum igazgatója.

Hallgassa meg!

Nemcsak a turizmus, hanem a mezőgazdaság is igényli a jó szakembereket. A jövő agrárreménységeinek hozott létre alapítványt Mátrai Zoltán agrármérnök, akit elsősorban a Magyarország legszebb birtoka díjról és az Év Agrárembere kitüntetésről ismerünk. Szakképző iskolákkal közösen szeretné elérni azt, hogy a fiatalok már az elméleti és gyakorlati oktatás során kapcsolatba kerüljenek olyan cégekkel, amelyek a végzést követően alkalmazzák is a fiatalokat.

Hallgassa meg!

Napjainkban egyre gyakrabban hallani a precíziós gazdálkodásról, melynek alapvető technológiai elemei már több éve rendelkezésre állnak, és egyre több gazdálkodó ismeri fel a benne rejlő lehetőségeket. A talaj termőképessége a legtöbb esetben még egy táblán belül is eltérő lehet, ezért fontos, hogy már a vetésnél figyelembe vegyük, hogy a gyengébb adottságú területekre ritkábban vetett állomány kerüljön, míg a jó termőképességű talajon sűrűbben kerüljön a mag a földbe. Dr. Pecze Zsuzsanna az IKR Agrár Kft. fejlesztési ágazatvezetője, Dr. Milics Gábor a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület Elnöke

Hallgassa meg!

Ma kezdődik a Virtuális AgromashExpo /Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketing vezetője/.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 3., szerda, 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább