Hajnal-táj: Lakosok és civilek segítségét kérik a kvadosok megfékezéséhez

A március 2-i adás tartalmából.
 

Állatvédelem – matuzsálem kutyák – keresik a hosszú kutyaélet titkát
Matuzsálem korú kutyákat keres az ELTE etológia tanszéke egy izgalmas kutatás folytatásához. 20 évnél idősebb kutyák gazdáinak jelentkezését várják, hogy egy genetikai vizsgálattal megnézhessék, mi lehet a hosszú életük titka. A kutatások eredményét később akár a tenyésztésben is figyelembe lehetne venni. Az ország egyik, ha nem a legidősebb kutyusát, Picurkát aki az elmúlt hónapban töltötte be a 21.életévét, Benkő Andrea látogatta meg székesfehérvári otthonában, ahol kutya társával és gazdájával Bársony-Némert Beatrix-szal és találkozott.

Hallgassa meg!

Értelmetlen vagy indokolt – mindegy, Csopakon most időszakosan megtiltották a fakivágást
A fák kivágása mindig szenvedélyes viták forrása, nincs ez másképpen Csopakon sem. Az utóbbi hónapokban tucatjával tűntek el a nagy lombú növények önkormányzati és magántelkekről egyaránt, a kezdeményezők szerint alapos indokok miatt, a kétkedők szerint értelmetlenül. A konfliktusokat tovább fokozza, hogy a mandulafával való pótlást a Hivatal finanszírozza, pedig a csekély méretű koronát növesztő gyümölcsfa biztosan nem pótolja egy grandiózus platán, vagy fűz ökológiai szerepét. A kedélyeket csillapítandó, most egy, a fentiekben leírt helyzetet nem orvosló, mégis gesztus értékű döntés született: egy most első ízben kihirdetett önkormányzati rendelet értemében a madarak költési időszakában, vagyis március 1-től augusztus 31-ig, tilos a fa kivágás Csopakon. Kuti-Hajdufy Eszter

Hallgassa meg!

Lakosok és civilek segítségét kérik a kvadosok megfékezéséhez
Tönkreteszik a földutakat és a gazdálkodók terményeit, mindeközben pedig jelentős mértékben károsítják a környezetet – egyre nagyobb gondot jelent a terepjárós, terepmotoros és quados forgalom a külső-somogyi településeken. A jelenség megfékezése érdekében a térség szereplői közös nyilatkozatban kérik a lakosság és a civilek segítségét. A szakemberek szerint a hosszú távú megoldás, ha zárt területen, legális működő pályákat hoznak létre. Báthory Gyöngyvér…(Iberpaker Gábor, igazgató, Sefag Szántódi Erdészet)

Hallgassa meg!

Pázsitfelújítás
A pázsit felújítását kérdezi Kedves Hallgatónk. Ki lehet-e juttatni már a tápsót, és be kell-e öntözni? Hóka László hobbikertész, aki világbajnok kenus, minden évben felújítja a kertjükben lévő pázsitot. Ő és felesége Hóka Lászlóné Erzsébet mondják el a legfontosabb lépéseket. A gyepgondozás szezonja tavasszal, márciusban kezdődik, majd az év nagyobb részében is folyamatos odafigyelést és gondoskodást igényel.

Hallgassa meg!

Védett gyom, mégis mérgező – a vetési konkoly
Gyönyörű, de mérgező az ország egyetlen védett gyomnövénye. Mivel a takarmány közé keveredett mérgező magvak veszélyt jelentettek a háziállatokra, és kenyérgabonával keveredve komoly veszélyforrást jelentettek az emberre, a mezőgazdaságban használt vegyszerezés hatására erősen megritkult. Eszmei értéke 5 ezer forint. A népi gyógyászatban bőrbetegségeket kezeltek: ez a konkoly, másik nevén vetési konkoly. A gyomot – melynek minden része mérgező – régen a pipaccsal és a búzavirággal együtt a termőföld virágaként tisztelték, és a föld termékenységének jele volt. Most az év vadvirágának választották. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Holnap indul az Agromash Expo
Magyarország legnagyobb agrárgépipari szakmai rendezvénye, az AGROmashEXPO idén a virtuális térben várja látogatóit. A jelenlegi rendkívüli körülmények között, az innovatív megoldásoknak köszönhetően a kiállítás weboldalán díjmentesen lesz látogatható az online esemény holnaptól, pontosabban 2021. március 3-6. között. A szakmai szervezetekkel történő együttműködésről Balog Tamás Szilvási Krisztinát, a Hungexpo kereskedelmi igazgatóját kérdezte.

Hallgassa meg!

Körforgásos gazdaság az egyetemen Nagykanizsán
A körforgásos gazdaság lesz a Pannon Egyetem Nagykanizsai Egyetemi Központjának új hívó szava, a jövőbeni képzéseket is erre a szemléletre építik majd. Így például az újrahasznosítás fogalma már a tervezéskor fontos szempontot kap. A tervezett képzések remélik, jövőre már elérhetőek lesznek. Varga Tünde a Pannon Egyetem Nagykanizsai Egyetemi Központjának vezetőjével, Tóth-Kaszás Nikolettával beszélgett.

Hallgassa meg!

Szajkó segít az erdészeknek a faültetésben
Az erdészeknek lehet, hogy nem a kutya a legjobb barátjuk, hanem a szajkó. A színes tollú mátyásmadár nemcsak kiváló jelzője a veszélynek, gyűjtögető hajlamával egész erdőt elültethet. A szárnyas segítség pedig jól jön az erdészeknek, így szó szerint tálcán kínálják a madaraknak a makkot, ők aztán kiválogatják a még ép darabokat, és távolabb elültetik, később pedig – és ez a mi szerencsénk – elfelejtik a rejtekhelyet. Persze arra is vigyázni kell, hogy a kibújó növények ne váljanak a nagyvadak, pl. szarvasok prédájává, de ezt a munkát mégsem varrhatjuk a szajkók nyakába. Bicsák Eszter a Gödöllő környéki erdőkben járt, ahol a mostani klímára túlérzékeny fenyveseket igyekeznek az ellenállóbb tölgyekkel kiváltani.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 2., kedd, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább