Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Útjavítások indulnak hétfőtől országszerte

A március 1-i adás tartalmából.
 

Ahol jó élni Gencsapáti
Országosan is egyedülálló az a közösségszervezés, mely a Vas megyei Gencsapátit jellemzi. A Szombathely agglomerációjában található község a mai napig élő módon őrzi hagyományait: a tánctól a legénycéhen át a betlehemesig, de emellett pl háromnapos rockfesztivált is szervez. Az őslakosok mellett egyre több a betelepülő, de őket is meg tudják szólítani különleges közösségi aktivitásukkal.

Hallgassa meg!

Útjavítások indulnak hétfőtől országszerte
Az elmúlt 10 évben már több ezer km közút újult meg Magyarországon, ám még mindig sok az olyan útszakasz, amelyen több kátyú, nyomvályú, vagy kopott felfestések vannak. A tavasz beköszöntével azonban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ismét munkához lát és országos útfelújításba kezd. A tervek szerint 1000 kilométer újul meg márciustól.”

Hallgassa meg!

Újabb M6-os részt építenek
Megkezdődött a M6-os autópálya Bóly és Ivándárda, azaz az országhatár közötti, tizenkilenc kilométeres befejező szakaszának az építése. A nyomvonalon folyó földmunkákkal együtt végzik a terület régészeti feltárását . Az uniós és hazai forrás felhasználásával 88 milliárd froitnból megvalósuló beruházás három év alatt fejeződik be.

Hallgassa meg!

Fél évre felfüggesztették a gázmező-fúrásokat a vitatott, nemzeti parki területen az Őrségben
Február közepén jelent meg a hír, mely szerint országos védelem alatt álló, Natura 2000 nemzeti parki törzsterületen, és egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen fúrna szénhidrogénkutat a Mol. A helyiek azonnal tiltakozásba kezdtek, az általuk indított petíciót több ezren írták már alá. Hogy ennek hatására vagy sem, de a legfrissebb hírek szerint a cég úgy döntött: hat hónapra szüneteltetik a vizsgálati eljárást.

Hallgassa meg!

Fagykár a szőlőkben
Kontsek Tamás hobbikertész rügyvizsgálati eredményekről küldött üzenetet. Dr. Hajdu Edit szőlőnemesítő, kertészmérnök beszél az ígéretes, magyar csemegeszőlő fajtákról. A 2021-es évjárat nagyon korai kitavaszodást hozott. A növények hő összegre működnek. A 2021-es évjárat nagyon korán kicsalogatta a növényeket. Elindult a nedvkeringés. A fagytűrő képesség egyik nagy vonulata, hogy a telet, a kemény fagyokat, hogyan tudja átvészelni az adott fajta. Óriási különbségeket találunk.

Hallgassa meg!

Újratöltve – a móri Ezerjó
Az ezerjó az 1800-as években még a soproni borvidék jellemző fajtája volt, mára legkisebb borvidékünkkel, a mórival forrt össze a neve. Hosszú évtizedekig mostohagyerekként kezelték, ám lelkes, kísérletező borászok újra felfedezték az ezerjót. Csetvei Kriszta fiatal móri borász is közéjük tartozik. Ő volt az, aki létrehozta a Nemzetközi Ezerjó Napot, amelyet idén először tartanak meg majd májusban. De addig is, mától elérhető az a honlap, amelynek célja, hogy bemutassa az ezerjó történetét, edukáljon és kóstolásra bíztasson. Papp-Nánási Gabriella járt a Csetvei Pincészetnél.

Hallgassa meg!

Avason borút és fiatal borászok igyekeznek újjáéleszteni a pincesort
Miskolcon hajdanán nagy borászat volt, több mint 1000 pince van a város” hegyén” az Avason. Igaz hogy ezek zöme használaton kivüli, de néhány fiatal borász úgy döntött: megpróbálja a lehetetlent, és fel virágoztatja a borászatot. A virus helyzet ugyan nem kedvez a terveiknek, de abban biznak, hogy talán az idén nyáron már lehet rendezvényeken bemutatni a boraikat. BTE kétmiskolci borásszal beszélgetett.

Hallgassa meg!

Olasz-magyar kapcsolat a tejtermelésben
A Mosonmagyaróváron található Óvártej Zrt-is közvetlenül érinti a közelmúltban egyre nagyobb ütemben fejlődő olasz-magyar agrárgazdasági kapcsolat. Az üzem az európai mellett jelenleg az ázsiai piacot is igyekszik meghódítani termékeivel – elsősorban szintén az olaszok által is rendkívül kedvelt mozarella sajtjával. Az 1903-ban alapított vállalat, hogy minden megrendelőjét kiszolgálhassa, folyamatosan fejlődik/bővül, és bár a járvány hatásait megérezte a cég, minden munkavállalót megtartottak a kritikus időszak alatt is. Múltról, jelenről és jövőről Carlo Volpéval,, az Óvártej Zrt. ügyvezető igazgatójával beszélgetett GE

Hallgassa meg!

Újból nyitva van a Tourinform Iroda Zegerszegen
Már a szezonra készülnek a hazai turisztikai szakemberek – bíznak abban, hogy nyárra visszakaphatjuk megszokott, régi életünket. Ennek megfelelően mától már nyitva van a megújult zalaegerszegi Tourinform Iroda, amit pénteken avattak fel a zalai megyeszékhelyen. Varga Tünde összeállítása.

Hallgassa meg!

Kérdés, mekkora a természeti kár – 120 hektárnyi nádas égett hétvégén a Balatonnál
Lángolt a dél-balatoni nádas Fonyódnál. A tüzet vasárnap reggelre sikerült megfékezni a Fonyód és Balatonfenyves közti területen, de így is 120 hektárnyi nádas terület szenvedett kárt. Hogy mi okozhatta a tüzet, miért lett oda ekkora terület és hogyan regenerálódik majd ez a fontos vizes élőhely – erről számol be Rikli Ferenc.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 1., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter
Műsorvezető: Pilisy Csenge

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább