Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Uniós oltalmat kapott az Újfehértói meggy

A február 26-i adás tartalmából.
 

Húsvét után kezdi meg a haltelepítést a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége, ez megközelítőleg 30 tonna halat jelent. Tavaly a megszokott mennyiség duplája került a megyei Szövetség által kezelt vizekbe a Halászati Szakmaközi Szervezet kezdeményezése alapján. Mint arról korábban beszámoltunk, az Agrártárca a Pénzügyminisztériummal egyeztetve így próbálta megsegíteni a halágazat szereplőit. Erre a programra országosan 800 millió forintot költöttek 2020-ban.

Hallgassa meg!

Manapság a horgász szezon az év 365 napján tart. 10-15 évvel ezelőtt még tavasztól a tél kezdetéig hódolhattak szenvedélyüknek a horgászok, most már csak arra kell figyelniük, hogy jó helyen , a folyók megengedett szakaszain pecázzanak. Hogyan változik a Tisza halállománya és mi ennek az oka?

Hallgassa meg!

Fizikai, kémiai és biológiai szempontból is vizsgálták a Rába állapotát annak a projektnek a keretében, melyet három éve indított közösen Magyarország és Ausztria. A RaabStaat elnevezésű program keretében egyszerre, egy időben és a folyó azonos szakaszán vizsgálódtak a két ország szakemberei. Az általános eredmény szerint jó állapotban van a folyó, ám van még mit javítani.

Hallgassa meg!

Akár többnapos családi vízitúrát is szervezhetünk nyárra – a Duna-mentén víziturisztikai megállók újultak meg és újak is létesültek uniós támogatásból ezúttal Dömsödtől Szobig. A szakemberek azt remélik, felvirágzik, és új lendületet kap a dunai kikapcsolódás, sportolás is. Vác, mint a Dunakanyar fővárosa és mint vízi turisztikai központ ismét visszanyerheti régi fényét, ott ugyanis egészen új csónakház létesült, segítve a kikapcsolódni vágyókat és a sportolókat is.

Hallgassa meg!

Bozsik gazda rovatában Csókakőre látogatunk. Visegrádi József gépészmérnök, amikor megvette a csókakői kertet, akkor megörökölt több olyan csemegeszőlőt, amelynek a neve homályba vész ugyan, de a gyerekek, unokák szívesen csipegetik. Emellett azonban szívesen borászkodik is. Az idei, szeszélyes időjárás, az elmúlt héten betörő dermesztő hideg, újra ráirányította a figyelmet a fagytűrő szőlő fajtákra.

Hallgassa meg!

A tokaji aszú titkairól indított kutatást az egri Eszterházy Károly Egyetem. Azt vizsgálták, milyen folyamatai vannak és például a klímaváltozás hogyan befolyásolja a szőlő botritizálódását. A 2017-ben létrehozott Szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ nemcsak az egri és az észak-magyarországi borvidékek, hanem a teljes hazai szőlő-bor ágazat fejlődését segíti kutatási programjaival.

Hallgassa meg!

Újabb sikert ért el: uniós oltalmat kapott az Újfehértói meggy. Az Újfehértói meggy oltalom alatt álló földrajzi jelzésként való bejegyzésével 65-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek az Európai Unióban oltalmat élveznek. Az újfehértói meggy esetében azért beszélhetünk újabb sikerről, mert az itt termesztett meggyből készített pálinka már korábban elnyerte az uniós eredetvédelmet. Az újabb nemzetközi elismerés után Újfehértó nemcsak a meggykutatás fellegvára, hanem a meggy európai fővárosa lehet.

Hallgassa meg!

Szlovákiában egyre nehezebb körülmények között foglalkoznak a gazdák juhtenyésztéssel, emiatt csökken a állomány. Bár ezekben a napokban ellenek a juhok, a koronavírus-járvány a húsvét ellőtti bárányhús exportra is negatív hatással lehet. A gyapjúfeldolgozók pedig már évek óta hiányoznak, így a nyersgyapjú külföldi és belföldi felvásárlása is leállt.

Hallgassa meg!

Megnézzük azt is, milyen a hazai báránypiaci helyzet húsvét előtt egy hónappal.

Hajnal-táj – Kossuth – február 26., péntek, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Balog Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább