Hajnal-táj: A legnagyobb székelyföldi síterepen, a Madarasi Hargitán jártunk

A február 25-i adás tartalmából.
 

Magyarország nyugat határán húzódott a Vasfüggöny, mely két társadalmi rendet választott el egymástól. Sokan próbálkoztak a szabad világ felé a zöldhatáron átjutni. Az aknazár azonban a menekülők 99 százalékát megölte. Szombathelytől 20 kilométerre fekszik Felsőcsatár, melynek történelmi szőlőhegyén található a VASFÜGGÖNY MÚZEUM. Az eredeti szögesdrótokból, oszlopokból megépített emlékhely bemutatja Magyarország határvédelmi történetének 1948-től 1989-ig terjedő időszakát, a vasfüggöny korszakát. Lézeres imitált aknamezőn próbálhatnak szerencsét a „szökni” vágyók, katonai magasfigyelőre mászhatnak a „határfigyelők”.

Hallgassa meg!

Egyre többen síelnek, ez lehet a legfőbb oka annak, hogy megnövekedett Székelyföldön, a hegyekben történt balesetek száma. Romániában a Hargita megyei hegyimentőket hívták ki legtöbbször az egyik februári hétvégén. A Salvamont Romania közlése szerint legtöbbször síbalesetekhez kellett kiszállniuk a hegyimentőknek, de a szélsőséges időjárási körülmények miatt hegyi túrázók és kértek segítséget, információt. Geréb Krisztina a legnagyobb székelyföldi síterepen, a Madarasi Hargitán járt a hétvégén, a hegyimentők hadiszállásán.

Hallgassa meg!

Éled a természet, a sok 4 fal között eltöltött hónap után jól esik kimozdulni a természetbe. Ebben segít a hazai tanösvény hálózat, amely több száz kilométer hosszban szeli át az ország természeti értékekben leginkább bővelkedő tájait, a szikes pusztáktól, a vizes élőhelyeken át egészen a bükkösökig.

Hallgassa meg!

Természetvédelmi akciót indított a Duna-Dráva Nemzeti Park a kikeleti hóvirág előfordulási helyeinek feltérképezésére. Azt kérik a túrázóktól, hogy egy ingyenesen letölthető mobil applikáció segítségével jelezzék, ha útjuk során valahol hóvirágot látnak. Amennyiben valamely terület a kirándulók megnövekedett száma miatt túlzott terhelésnek van kitéve – például nagyon sok a kiránduló- ott beavatkozhassanak a védett növény érdekében.

Hallgassa meg!

Bozsik gazda rovatában a tavaszi növényvédelem fontosságáról beszél Zsigó György növényorvos. A lemosó permetezés ideje rügypattanáskor van, vagyis, amikor a rügyeket befedő pikkelylevelek elmozdulnak. A mandula, a kajszibarack már elérte a rügypattanás idejét, február elején.

Hallgassa meg!

A Magyar Kukorica Klub a termelési verseny győzteseit jutalmazták szerdán az évzáró közgyűlésen. Az egyik győztes Ács Norbert Nagykanizsán gazdálkodik őt is kérdezte Zsoldos Barnabás, aki arra is kíváncsi volt, hogy a kukorica termesztés merre halad, mi a távlati elképzelés ennek növénynek a termesztésében.

Hallgassa meg!

Egyelőre javul a belvízhelyzet a Dél-Alföldön is, ahol kora tavaszias és száraz idő volt a héten. A kötöttebb talajokon azonban állt a víz és a csatornák is megteltek.

Hallgassa meg!

Fiatal gazdálkodókat bemutató sorozatunkban Somogy megyébe látogatunk el. Már a palántázást is megkezdte közösségi kertjében az a fiatal pár, akik másfél évvel ezelőtt hagyták maguk mögött városi életüket. Takács Kata és férje nagy tervekkel érkezett a Somogy megyei Nagybajom melletti tanyára. Bár a váltás nem zökkenőmentes, a fiatalok úgy érzik, végre igazi otthonra találtak.

Hallgassa meg!

Tavasz végére elkészültek a szombathelyi Vásárcsarnok teljes átépítése. Jelenleg csak a kettes épület üzemel, ám forrásmegvonás miatt ez sem úgy, ahogy kellene. Ráadásul a pandémia amiatt a forgalom is kisebb, pedig számos ötlettel és programmal készülnek a teljes nyitásra.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 25., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Gergácz  Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább