Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Már vidéken is elérhető az eldobható dobozokat kiváltó környezettudatos innováció

A február 23-i adás tartalmából.
 

A próbálkozások ellenére sem nőtt a rákosi viperák egyedszáma a Kiskunságban, így újabb módszert, ezúttal egy védő hálórendszert próbálnak ki a Nemzeti Park szakemberei. A 4 hektár fölé kifeszített háló megóvja a már csak kis számban előforduló viperákat és utódaikat is. S bár annál nehezebb természetvédelmi feladat valószínűleg nincs, mint a rákosi viperáról megmondani, pontosan hány egyed éle egy adott területen, a körülbelüli számok alapján 20 kígyó fordul elő egy hektáron, ezt szeretnék 50 fölé vinni az újabb védelmi intézkedéssel. Azok kedvéért, akik tartanak a kígyóktól, így a viperáktól is, érdemes elmondani, ún. esernyőfajról van szó, azaz a rákosi vipera védelmével sok más fajt is megóvhatunk.

Hallgassa meg!

Már több, mint kétszázezren mondták el a véleményüket a kormány által az állatvédelem és a felelős állattartás témakörében indított online felmérésben. A kérdőívet március 7-ig lehet kitölteni. A 13 kérdés az állatvédelem legsürgetőbb témáit öleli fel összeállításunk.

Hallgassa meg!

Már vidéken is elérhető az eldobható dobozokat kiváltó környezettudatos innováció. A pandémia idején sokkal többen kérnek házhozszállítást éttermekből, mint korábban. A kiszállított ételek általában eldobható dobozokban érkezne a megrendelőhöz és az étel elfogyasztása után a csomagolás a szemétben landol. Egy új program hulladékmentes megoldást kínál. A kezdeményezés még csak néhány városban elérhető, Miskolcon egyelőre egy étterem él ezzel a lehetőséggel.

Hallgassa meg!

Világszínvonalú fejlesztések valósultak meg a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán. Az infrastrukturális beruházások mellett magas színvonalú kutatómunka is zajlik a komoly állattenyésztési hagyományokkal rendelkező intézményben. A fókuszban napjaink egyik legnagyobb problémája a klímaváltozás áll.

Hallgassa meg!

Magyarország területének mintegy 50 százaléka mezőgazdasági művelés alatt áll. Az országban a talaj pusztulása még nem olyan látványos, a kutatások szerint azonban, ha a jelenlegi mértékkel romlik, akkor hamarosan nem lesz megfelelő, jó minőségű a termőtalaj. A hamarosan kezdődő tavaszi munkák során is fontos szem előtt tartani és segíteni a talaj mikrobiológiai életét, hogy megfelelő termőképességet biztosítson növényeink számára. A Magyar Talajbaktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségének célja, a talajban lévő élet megőrzése, és az ehhez szükséges gyakorlati tudásanyag átadása a gazdálkodók részére.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 23., kedd, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább