Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Szaporodnak az úszóházak a Tiszán

A február 22-i adás tartalmából.
 

Ökovárossá válhat Zalaegerszeg. A fenntartható fejlődés, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és szemléletformálás. Ezek a legfontosabb elemei a zalai megyeszékhely most elkészült Klímastratégiájának.

Hallgassa meg!

Legalább két-három hét szükséges ahhoz, hogy teljes kapacitással újra nyissanak a fürdők – vélekednek a somogyi fürdővezetők. A kép vegyes, van olyan létesítmény, ahol elsősorban pénzügyi forrásra lenne szükség, míg máshol főként egy nagy közös marketingkampányt támogatnának.

Hallgassa meg!

Magbankot alapított a bátori Banya-Tanya. A Bátorban működő Banya-Tanya Alapítvány már tizenkét éve foglalkozik kiskerti növényfajták gyűjtésével, fenntartásával. Máthé Orsi alapító elmondta, a felszaporított fajták magjait közösségi magbörzéken adják ki az érdeklődő kertművelőknek. Az elmúlt évtől, mint a Magház Hálózat tagjai civil génbankként is tevékenykednek, az országos génbank a tápiószelei NBGK támogatásával.

Hallgassa meg!

Most van ideje a méhhotelek készítésének. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani-és Természetvédelmi Egyesület. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, csupán egyszerű, a ház vagy az erkély körül fellelhető eszközökkel elkészíthető a rovarhotel, amellyel sok segítséget nyújthatunk a legszorgosabb beporzóknak.

Hallgassa meg!

Évről évre szaporodnak az olyan úszóházak a Tiszán Szegednél, amelyeken lakni is lehet. Nyáron. Egyetlenegy van azonban, amelynek tulajdonosa az év minden szakában ott lakik, nincs is másik háza vagy lakása fent a városban. Megélhetése is a Tiszához köti, merthogy az egyik kétszintes úszóház az otthona, a másik pedig az a vendéglátóegység, amiből él. De ott van az ártérben a saját kültéri edzőterme is, szóval idilli életet él Ótott Ferenc párjával, Tóth Judittal. Csak akkor van gond, ha jön a Tisza, márpedig az elmúlt 10-15 napban jött a víz, úgyhogy most csónakkal járnak ki-be, de ők ezt is élvezik.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 22., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább