Hajnal-táj: A ló lehet barát, társ, a mindennapi élet része

A február 21-i adás tartalmából.
 

– A dél-alföldi Makón él egy család, amely tagjai lovakat tartanak, nevelnek, lovagoltatják a gyerekeket, és felnőtteket. A ló lehet barát, társ, a mindennapi élet része. Az emberiség jelentős része élt, utazott, költözött lóval, lovon. Mára ez megváltozott, de a ló iránti vonzalom maradt.

– Megnehezítik a székelyföldi gazdák életét a településekre is bemerészkedő medvék. A megoldást évek óta várják. Most újabb remény csillant fel mind európai uniós, mind román kormánydöntések segítségével.

– Különleges fa áll Aldebrő határában. Még a helyiek közül is kevesen tudják, hogy nagyon ritka: a mátrai ősjuhar egy szappanfaféle. Eddig egyetlen ilyen védett fát ismertek Parádsasvár környékén, amelyet Papp József talált 1952-ben, és ő is írta le a tudomány számára új fajként. Azonban az nem csírázott, terméketlen volt, és 2014-ben egy viharban ki is dőlt. Nemrég mátrai botanikusok megtalálták a Mátraalján is.

– Szigorú szabályok között ugyan, de az elmúlt vasárnap újra megnyitották a Győr-Szigeti református templomot, és ismét látogathatóak a templomi istentiszteletek is. A gyermekistentiszteleteket, illetve a konfirmációi oktatást csak a későbbiekben, a járványhelyzet javulásakor fogják újraindítani. Az elmúlt időszakról, a jelenlegi helyzetről és a következő időszak lehetőségeiről a Győr-Szigeti református lelkészi hivatal lelkipásztorával beszélgetünk.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 21., vasárnap, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább