Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A legtöbb vidéki településen a múlt század közepéig még dolgozott suszter

A február 20-i adás tartalmából.
 

– Madarakat etetnek, komposztálnak, ültetnek, kertet gondoznak, mindeközben pedig szemléletet formálnak. A nagybajomi Mesevár Óvoda és Bölcsőde immár második alkalommal érdemelte ki a Zöld Óvoda címet. A környezetvédelem nemcsak az intézményben, hanem kisvárosi szinten is különös figyelmet kap.

– A legtöbb vidéki településen a múlt század közepéig még dolgozott suszter, azonban a szövetkezetek megjelenésével megszűntek a magánműhelyek. Aldebrőn Wingendorf János a padlásokról gyűjtötte össze a régi cipészszerszámokat, kaptafákat, mesterleveleket, céhpecséteket. Azért hogy megőrizze e mesterség hagyományait, susztermúzeumot nyit, mégpedig ott, ahol egykor nagyapja javította a lábbeliket.

– Amennyiben alkalmas lesz az időjárás, ezen a hétvégén is mesterséges havon szánkózhatnak, síelhetnek a fiatalok és az idősebbek a szolnoki szánkódombokon. Ezt a lehetőséget az NHSZ Szolnok Kft. munkatársai teremtik meg időről időre.

– A Balatonhoz közeli, Árpád-kori, 800 lelkes Fülén számos fejlesztés kezdődött nemrég, hogy ott tartsák a lakosokat, főképp a fiatalokat. Az ipar nélküli, sokáig tetszhalott állapotban lévő apró településen erre a legkézenfekvőbbnek a turizmus tűnik, amellyel fel lehet pörgetni a falut.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 20., szombat, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább