Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Már az első héten 1300 fős tábor csatlakozott a közösségi oldalakon toborzó fiatal öko-bloggerhez

A február 18-i adás tartalmából.
 

Már az első héten 1300 fős tábor csatlakozott a közösségi oldalakon toborzó fiatal öko-bloggerhez. A 10 évig Budapesten élő, majd Ajkára költözött családanya a globális felmelegedés és a klímaváltozás mérséklésére kívánja ösztönözni szűkebb környezetét a „nulla hulladék”, az „újrahasznosítás”, a „körforgásos gazdaság”, „fenntarthatóság”, „kevesebb hús fogyasztása”, „kisebb karbon lábnyom” hívó szavaival. Őt magát is meglepte, hogy milyen nagy az érdeklődés e témák iránt ami nem csak a neten való bejegyzésekben nyilvánul meg, hanem tényleges tevékenységekben is. Ilyen például a méreg mentes tisztítószerek használata, a háztartási hulladék minimalizálása, hosszú élettartamú szatyrok használata és a ruhák csere-beréje, újravarrása, újragondolása.

Hallgassa meg!

Egyre több gondot okoznak a hódok Zala megyében is. Nagykanizsa egyik városrészében több gátat is építettek, melyek sok szempontból veszélyesek, sőt eltávolításuk sem egyszerű. A vízügyi szakemberek nem először tesznek javaslatot arra, hogy a hódot vegyék ki a fokozottan védett kategóriából.

Hallgassa meg!

Madárvédelmi programot indított az EGERERDŐ Zrt. 10-15 hektáron madárodú mintatelepet hozott létre a Mátrafüredi Erdészet, ahol 47 odút helyeztek ki, hogy segítsék a Mátra madárfajainak áttelelését, búvóhelyet és fészkelési lehetőséget adva nekik. Egy kutatás bebizonyította, hogy a madarak miatt javul a makktermés, így egészségesebbé válnak az erdők is.

Hallgassa meg!

Elsősorban az állattenyésztés, öntözés, vetőmag-export, és felsőfokú agrártudás – ezeken a területeken adhat Magyarország a 33 milliós Üzbegisztánnak a jövőben. A napokban zajló Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy a két ország agráriuma és piaca közelebb kerüljön egymáshoz. Egyszerűbben: akár szárazságtűrő magyar vetőmagok és hazai szarvasmarha is kerülhet Üzbegisztánba, onnan pedig fiatalok jönnek Magyarországra, hogy az itteni agrár intézményekben tanulhassanak – a tegnap megszületett újabb szerződés is ezt rögzíti és a tárgyalások hamarosan a legmagasabb kormányközi szinten folytatódnak majd.

Hallgassa meg!

A járványhelyzet a lehető legváratlanabb ötleteket is képes előhozni. A Hévízhez közeli Nemesbükön például egy állattartó gazda felajánlotta teheneit örökbefogadásra. Korosa András azt ígéri: akik az örökbefogadással támogatják a nehéz hónapokban a gazdaságát, azoknak a nyáron már sajttal fizeti vissza azt. Mintegy, a termékre történő előfoglalásként lehet a dologra tekinteni, de nézhetjük úgy is, mint egy közösségépítést, hiszen nem is kevesen a közel kétszáz jelentkezőből, már el is mentek Nemesbükre, hogy megnézzék a gazdaságot.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 18., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább