Rádiószínház: Mészöly 100

Január 11-től 31-ig a Kossuth Rádión!
 

2021. 2. hét
Jan. 11. – 17., 22:30
Mészöly Miklós: Az atléta halála X/1-5

2021. 3. hét
Jan. 18. – 24., 22:30
Mészöly Miklós: Az atléta halálaX/6-10.

Vasárnap éjjel 1.03
Öregek, halottak – Mészöly Miklós elbeszélésének rádióváltozata

Ezen a héten minden este Mészöly Miklós meséi szólnak a gyerekekhez.

2021. 4. hét
Jan. 25. – 31., 14:06
Hétfő: My Jo – Etűd két öreg hangra – Mészöly Miklós kishangjátéka

22.30 (Hétfőtől péntekig)
Mészöly Miklós: Film (Kaneta)

Az atléta halála és a Film című művének bemutatóját Csizmadia Tibor rendezte. Ebből az alkalomból személyes gondolatait osztja meg:

Van személyes kötődésem Mészöly Miklós művészetéhez.

1983-ban, kezdő szolnoki rendezőként Az elvarázsolt tűzoltózenekar és más mesék című kötete alapján remek munkatársakkal és a társulattal hoztam létre gyerekelőadást, HOVÁMÉSZ címmel. Elhívtam a szerzőt is, aki örömmel jött, és nézte a szövegei alapján létrehozott furcsa színpadi kavarodást.
Talán azért kezdtem el foglalkozni a szövegeivel, mert fiatal emberként szerettem volna a színpadi játékon keresztül megérteni művészetét. Mert vonzott, és nem értem a megfejtés végére, hiába dolgoztam lelkesen az anyaggal.

Amikor a Pontos történetek útközben, Az atléta halála, vagy a Film hangzóvá rendezésére kaptam lehetőséget, akkor közelebb kerültem Miklós szelleméhez, mert többet felfoghattam abból a végtelenül pontosra csiszolt szövegből, ami elmélyült munkájának eredménye volt. Hogy a képek és gondolatok szoros összefűzése hogyan idéz meg egy kort, egy milliőt, egy hangulatot, és hogyan reflektál a mára? Azt éreztem, hogy minden mondatának tétje van, egy pontnak vagy egy vesszőnek is óriási a jelentősége. Ettől a szöveg komollyá válik, de úgy, hogy megőrzi a szó legnemesebb értelmében vett szórakoztató jellegét. Ezt az érzést, benyomást kerestem, miközben hangzóvá gyúrtam Mészöly Miklós szövegeit.

Csizmadia Tibor

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább