Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Március 6-ig lehet teljesíteni a Vasi Terepfutó Sorozat három szakaszát

A február 14-i adás tartalmából.
 

Néhány évvel ezelőtt került be egy felajánláson keresztül a zalaegerszegi Göcsej Múzeumba egy több száz éves orgona. A különleges hangszer restaurálása komoly kihívás a szakembereknek.

Március 6-ig lehet teljesíteni a Vasi Terepfutó Sorozat három szakaszát, a Szombathelyi Parkerdő mellett most már a Pinka-szurdokban is lehet extrém módon futni.

Füzérkomlóson a történelmi múltat és a jelent igyekeznek ötvözni, de természetesen a község és a térség sem akar le- és kimaradni a fejlesztésekből a zempléni hegységben.

Szürkemarhák legeltetésével kívánják renden tartani a Mura árterét Letenye térségében. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében lévő határterületen most készítik elő ehhez a bázist; egy gazdálkodási központ épül itt.

Az egyik legnépszerűbb növény, ami után szakértőnknél kitartóan érdeklődnek hallgatóink. Nem véletlenül, hiszen a homoktövis jótékony hatásainak felsorolására nem lenne elég a következő fél óra sem. Éppen ezért fontos számba venni, hogy mi mindenre jó és hogyan terjedt idehaza és a világban.

Szerencsére a mezőgazdasági géppiacot nem rázta meg, de azért alaposan átformálta az elmúlt év. Az alkatrész-ellátásban, a szervizelésben másképp kellett eljárni, gyakran más forrás után nézni, vagy egyszerűen csak kialakítani a személyes kapcsolatoknak más, de működő formáját, ráadásul elmaradtak a megszokott gépbemutatók, agrár-vásárok, ahol a találkozók mellett az újdonságokkal is megismerkedhettek a korábbi években a gazdák és forgalmazók. A hazai géppiac évente hatalmas forgalmat bonyolít, hiszen szinte nincs is olyan ága a mezőgazdaságnak, ami nélkülözhetné a gépeket.

Idén is kiderül, hogy ki lesz az Év agrárembere, s hogy ki büszkélkedhet Magyarország legszebb birtokával. A népszerű eseményeket évek óta egyre nagyobb figyelem kíséri, fő támogatója a MAGOSZ.

Szőlősgyöröknek nem csak a boglári bor, a Balaton közelsége adja az ismertségét, hanem a turisztikai adottságok és a kulturális rendezvények.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 14., vasárnap, 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább