Határok nélkül: „Szeretem bizony én szabadságát a szónak.” – Farkas Árpádra emlékezünk

A február 13-i adás tartalmából.
 

A Határok nélkül szombati adásában százhúsz éves súgópéldányokba „pillanthatunk bele” jelképesen korabeli jegyzetekkel, rajzokkal, sőt bírálatokkal a nagyváradi Szigligeti Színház kiállításán.

2020 október 15-én Hamlet előadással ünnepelte a nagyváradi Szigligeti Színház alapításának 120. esztendejét, ám a kapcsolódó rendezvények a járványhelyzet miatt elmaradtak. Ezért úgy határoztak, hogy az egész idei évet a jubileumnak szentelik, mellérendelve egy kerek évfordulót is, hiszen tíz éve lett újra önálló az intézmény. Ionescu Nikolett a helyszínen tekintette meg a páholyok előcsarnokában rendezett kiállítás érdekességeit.

Kortárs képzőművészeti tárlat nyílt Gyergyószárhegy 2020 címmel Marosvásárhelyen, a Bernády Házban. A kiállított alkotásokat a Gyergyószárhegyi Művésztelep tavalyi két alkotótáborának munkáiból válogatták. Erdei Edit Zsuzsánna a Bernády Ház galériájában járt.

Csókás Ferenc, Bény néphagyománygyűjtője február 23-án lenne 95 esztendős. A jelentős életműről és a gyűjtemény legérdekesebb darabjairól Koczka Katalin népművelő mesél Benkei Ildikó mikrofonja előtt.

Felvidéken, a betléri Andrássy-kastély mai arculatát a 200 éve született Andrássy Manó gróf formálta ilyenné. Társadalmi rangja kötelezettséget is jelentett: Zemplén és Torna vármegye főispánja volt, és haláláig Rozsnyó országgyűlési képviselője. Palcsó Zsóka idézi fel alakját.

Boldogasszony ablakában címmel készült film a vajdasági magyar kultúráról. Az alkotást a nemzeti összetartozás éve apropóján forgatták, de tisztelegnek vele a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok előtt is. Dr. Silling István néprajzkutató, egyetemi tanár a kupuszinai népi imádságokat és ráolvasásokat tartalmazó kötetének címét emelte át Kálló Béla rendező kisjátékfilmének névadójául, az alkotást a magyar kultúra napján mutattak be. A rendezővel Németh Ernő beszélget.

„Szeretem bizony én szabadságát a szónak.” – Életének 77. évében elhunyt Farkas Árpád Kossuth-díjas erdélyi költő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Háromszék folyóirat korábbi főszerkesztője. Egy 2005-ben készült műsor részletével veszünk búcsút tőle.

Farkas Árpád Kallós Zoltán társaságában egy sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón 2006. március 16-án.

Határok nélkül – Kossuth – február 13., szombat, 18:02

Hallgassa meg!

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Farkas Árpád Kossuth-díjas író, költő, műfordító, aki csaknem két évtizeden át volt a Háromszék napilap főszerkesztője. A felvétel a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán készült az Országházban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, 2018. március 15-én.

Olvasson tovább