Hajnal-táj: A napokba denevéreket mentettek Edelényben

A február 10-i adás tartalmából.
 

Hattyú után most egy pávát kínoztak a heves megyei Kiskörén. Az elszökött madarat egy utcán dolgozó férfi fogta meg, hogy levest főzzön belőle. A Hevesi Járásbíróság a vádlottat állatkínzás bűntettében és lopás vétségében találta vétkesnek, és egy év szabadságvesztést szabott ki, kettő év próbaidőre felfüggesztve. A szakemberek szerint aki állatot bánt, az könnyen fordulhat ember ellen is.

Hallgassa meg!

A napokba denevéreket mentettek Edelényben, az állatokat ugyanis megzavarták téli álmukban épület bontási munkálatok közben. A közel 4oo denevért az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai elszállították és biztonságba helyezték. A denevér védett állat, ezért – hiába a bontási engedély- akár büntetőügy is lehet belőle, ha az állatok biztonságáról az építtető, vagy a tulajdonos nem gondoskodik. Először egy pár hete történt szomorú miskolci esetet idézünk fel.

Hallgassa meg!

Ismét megnyílt a zöld civil szervezeteket támogató Zöld Forrás pályázat, amelyet az Agrárminisztérium évek óta meghirdet. A Nemzeti Környezetvédelmi Programhoz illeszkedő, jelentős részben szemléletformálást szolgáló tervekkel március 2.-ig jelentkezhetnek közhasznú környezet- vagy természetvédelmi célú egyesületek, vagy alapítványok.

Hallgassa meg!

Az idén már tilos elégetni a zöldhulladékot, amelynek persze sokan örülnek, míg másoknak egyéb megoldást kell keresniük a lemetszett ágak, a felgyülemlett levelek, gallyak és egyéb zöld- hulladékok megsemmisítésére.

Hallgassa meg!

Rovarokból őrölt fehérjeliszt, lombikban tenyésztett hús és mellékesből fő összetevővé tett szója. Egyre többen fordulnak az alternatív élelmiszerek felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket, viszont ezek kockázatairól még kevés információ áll rendelkezésünkre. Nagy István agrárminiszter az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában rejlő kockázatok feltérképezése és értékelése érdekében komplex vizsgálatsorozat lefolytatásával bízta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

Hallgassa meg!

A takarmány árának növekedése miatt elindult a tojás drágulása is. 40-és 70 Ft között van a fogyasztói ár attól függően, hogy milyen körülmények között termelik.

Hallgassa meg!

Kampányt indított a sertés- és mangalica fogyasztás népszerűsítésének érdekében nagyböjt kezdetéig az Agrárminisztérium, az AMC és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete. Az adatok azt mutatják, hogy a fogyasztók bizalma stabil a hazai sertéshús iránt, ezzel együtt a sertéságazat nehéz helyzetben van, hiszen az emberre veszélytelen afrikai sertéspestis átrendezte a piacot, a felvásárlási árak az önköltségi ár alá zuhantak. Javíthat a helyzeten, hogy újraindulhat a magyar sertésexport Japánba – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

Hallgassa meg!

Már első nap sikert és bevételt hozott egy új kezdeményezés, amely az éttermek helyzetén próbál javítani. Egy keszthelyi vendéglátóhely tulajdonosa indította útjára a „Fogadj örökbe egy éttermet” akciót, amely úgy tűnik, országos mozgalommá válhat.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 10., szerda, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább