Hajnal-táj: Sok madárcsapat választja a Balatont az áttelelésre

A február 6-i adás tartalmából.
 

A Minősített Könyvtár címet 2011 óta kaphatják meg azok az intézmények, amelyek a szervezetfejlesztés területén jelentős előrelépést érnek el, valamint ezeket jól tudják alkalmazni a gyakorlatban is. Bár a könyvtárak a járványhelyzet miatt jelenleg zárva vannak, a munka nem állt meg, ötletek, javaslatok, módszerek születtek egyebek mellett az online térben is.

Hírét növeljék jövő nemzedékek – ez a címe annak a könyvnek, amely a Magyar Kultúra Napjára jelent meg, és a miskolci, nagyhírű Földes Ferenc Gimnázium történetét mutatja be.

Ötvenöt évvel ezelőtt készítette el az első képkockát a novaji remélésről a Dobó István Vármúzeum egykori néprajzkutató-igazgatója, Bakó Ferenc. A 16 milliméter szélességű film második szakaszának tisztítása és digitalizálása is megtörtént. Ennek egyik példányát Novajon őrzik, és bármikor levetíthetik a településen. A vármúzeum néprajzkutatói 1959-től a mai napig fotó- és filmfelvétellel dokumentálják a szokást, tárgygyűjtést végeznek, mind ezek pedig a múzeum néprajzi gyűjteményeit gyarapítják és a megőrzés mellett lehetővé teszik a kutatást. 2016-tól a Remélés, mint alakoskodó farsangi szokás szerepel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékében.

Az enyhe téli idő hatalmas madárcsapatokat vonz a Kis-Balatonra ilyentájt. Sokan, a vonulók közül mostanság már nem is mennek tovább, ezt a helyet választják az áttelelésre.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 6., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább