Hajnal-táj: Február 19-e a középiskolai jelentkezési határidő

A február 4-i adás tartalmából.
 

16 kilométer hosszú kerékpárút épült hét Tarna-menti település között Heves megyében. A beruházás csaknem 1,5 milliárd forint támogatás segítségével készült el. A térségben régóta problémát jelentett az egyébként szoros kapcsolatban álló Tarna-menti településeket összekötő kerékpárút hiánya. Berecz Kálmán turisztikai szakember.

Hallgassa meg!

2011 óta működik négy ország – Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Magyarország – együttműködésével árvízi riasztó és előrejelző rendszer a Murán. Az idei év elejétől FOR-Mura néven továbbfejlesztik e programot, ami 2022 nyarára már nagyobb árvízi biztonságot nyújt majd e határtérségnek. Gál Róbert í Vízügyi Igazgatóság vezetője

Hallgassa meg!

Február 19-e a középiskolai jelentkezési határidő, a tanulók gimnáziumban, szakgimnáziumban, szakképző iskolában, szakiskolában és technikumban is folytathatják a tanulmányaikat. Az új szakképzési rendszerben az általános iskolában végzett diákoknak nem szakmát kell választaniuk, hanem érdeklődésüknek megfelelő irányt, azaz ágazatot. Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum vezetője, Varga Zoltán Balázs, a budapesti Szakképzési Centrum kancellárja.

Hallgassa meg!

Minden tagállamot a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv összeállítására kötelezett az Európai Unió. Ennek célja, hogy a világszerte hatalmas kárt okozó- a házi sertés állományra veszélyt jelentő- afrikai sertéspestist sikerüljön ellenőrzés alatt tartani és mielőbb felszámolni az EU területén. Nemrég elkészült az ötéves időszakra vonatkozó Nemzeti Akcióterv . Ugyanis az afrikai sertéspestis európai megjelenése miatt sok ország lezárta határait a sertéshús előtt. Ezzel a gonddal küzd a hazai sertés ágazat is. Bognár Lajos országos főállatorvos

Hallgassa meg!

Cefrekészítés datolyából. Somogyi József párlatszakértő.

Hallgassa meg!

Kiss Gábor erdésztechnikus az édesapját iskolás kora óta elkísérte az erdőbe, így nem lehet azon csodálkozni, hogy megszerette az erdő művelés minden munkáját, sőt ma már együtt végzik közel 4500 hektár akác, tölgy, nyár erdők szakirányítását. De nem csak a fához kell érteni, hanem a gazdák lelkivilágához és ez ilyen fiatalon nem is mindig egyszerű feladat.

Hallgassa meg!

Csaknem 300 millió forintos kormány támogatásban részesült Nagyhegyesi Takarmány Kft. A hajdú-bihari társaság az egyik legjelentősebb hazai állateledelgyártó cég, termékek Romániában is keresettek. A kormány támogatás segítségével új csarnok épül, új eszközöket, gépeket szereznek be, így az állateledel-gyártási kapacitásukat is tovább növelik. Jelenleg 250 embert foglalkoztatnak, újabb munkahelyek létesítését tervezik a jövőben. Kiss Attila a takarmány kft. ügyvezetője

Hallgassa meg!

A kacsa- és a libatenyésztők arra számítanak, hogy az idén jelentősen nő a termelésük, de a teljes baromfiágazat bővülésre számít. Ám a helyzetet bonyolítja a madárinfluenza veszélye, a takarmány drágulása és a sertésárak mélyrepülése. Aggasztó azonban, és akár meg is változtathatja a várt pozitív trendet a baromfitakarmány-árak emelkedése, a tápok máris 10-20 százalékkal drágultak a terméktanács adatai szerint. A takarmány az élő állat önköltségének átlagosan a kétharmadát teszi ki, ezért az áremelkedés nagymértékben növeli a termelési költséget. A várható változásokról kérdezte Kulik Zoltán agrárpiaci szakértő.

Hallgassa meg!

2021. január elsején léptek hatályba a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló törvény szabályai, ám a pandémia miatt kihirdetett majd meghosszabbított vészhelyzet egyelőre nem minden földterület tulajdonjogának rendezését teszi lehetővé. Jakab Istvánt, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökét, a Magyar Országgyűlés alelnökét Balog Tamás kérdezte.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 4., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt
Műsorvezető: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább