Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A tulipánvirágzás kezdetére nagy ünnepséget rendeznek Szőlősgyörökön

A február 3-i adás tartalmából.
 

Eddig ismeretlen gótikus templomra bukkant Egerben Tóth Sándor, történész. Egy magtár védte meg a templomosok emlékhelyét, amiről még a szakemberek sem tudtak eddig. Világszerte ritka az ilyen boltíves, freskóval ellátott templom, ahol valószínűleg a muhi csatában elhunyt templomos lovagok maradványai találhatók. Elkezdődött a műemlék kutatása, és állagmegóvása is.

Hallgassa meg!

A horgászat egyre népszerűbb, ma már több százezren keresik fel a folyók, tavak partját és áztatják a zsinórt. A régi, ősi módszert – emelő hálózás, varsázás – viszont csak a megszállottak űzik, főleg az élő vizek környékén. Szabó Gyula kömörői emelő hálós halász óriási harcsákat is fogott már ezzel a kis szerszámmal.

Hallgassa meg!

Tisztítsuk meg az országot – ezzel a felhívással irt ki pályázatot tavaly a kormány. Mezőcsát városa is pályázott, mert sajnos sok problémájuk van a kis város határán lévő, -egyébként a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó a terület egy része, másik része magán tulajdon. Sokan vitték ki oda a kommunális szemetüket, illetve használaton kívüli hűtőszekrényt, mosógépet is találtak. Ennek felszámolására az önkormányzat és a Bükki Nemzeti Park összefogott. Síposné Horváth Anita polgármester, Mészáros János Zsolt Mezőcsát Önkormányzat Müszaki Oszt.vezető, Rónai Kálmánné Bükki Nemzeti Park Igazgatója

Hallgassa meg!

A feketenadálytő az Év gyógynövénye lett itthon. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény szakosztálya az idén 9. alkalommal szavazott egy olyan gyógynövényre, amelynek fontosságával, egészségmegőrző szerepével szeretnék megismertetni a nyilvánosságot. /Csupor Dezső egyetemi docens az MGYT Gyógynövény szakosztály elnöke/

Hallgassa meg!

Növények pótmegvilágítása. Budai József mérnök. A téli hónapokban nem kapnak elegendő fényt azok a növényeink, amelyek a napfényes mediterrán vagy pedig a trópusi klímáról származnak. Ugyanakkor a legtöbb szobai dísznövényünk mediterrán vagy pedig trópusi eredetű. A fény pótlására a mesterséges megvilágítás ad lehetőséget. Korábban a fénycsövek jelentették a megoldást, ám ezek nagyon energia igényes, drága eljárások voltak.

Hallgassa meg!

Április elejére, a tulipán virágzásának kezdetére nagy ünnepséget rendeznek Szőlősgyörökön. A tavalyi sikerén felbuzdulva nem csak szedd magad akció keretében népszerűsítik ezentúl a tulipánt, hanem szeretnék – nemzetközi példák alapján – jobban meghonosítani a tulipán termesztésének kultúráját. Mátrai Zoltán agrármérnök.

Hallgassa meg!

Bár a poloskarajzás leginkább ősszel veszi kezdetét, jó részük sikeresen átvészeli az enyhe téli hónapokat, és ahogy melegebbre fordul az idő komoly károsításba kezdenek a növényállományokban. Hazánkban az elmúlt években vált tömegessé az invazív címeres poloskák jelenléte, és legyen szó ázsiai márványpoloskáról, zöld vándorpoloskáról, vagy nyugati levéllábú poloskáról, tavasszal rendkívül komoly károkat okozhatnak. Tóth Levente, a Bábolna Bio Kt. kommunikációs szakértője, Sipos József gazdálkodó, növényorvos.

Hallgassa meg!

A megfelelő magágy készítése napjainkban nem csak az egyik legfontosabb munka a földeken, hanem a legkörültekintőbb feladat is. A tavaszi vetésű növényeknél ugyanis aránylag rövid idő alatt – áprilistól május közepéig – több növény vetőmagjai elé kell megfelelő minőségű magágyat kialakítani, illetve a vetőágy készítést elvégezni. Ezekre elsősorban a kombinált talajművelő gépek a legalkalmasabbak. Itt is hódít már a precíziós technológia. Forró Péter agrármérnök.

Hallgassa meg!

Telefoninterjú Gyuricza Csaba rektorral. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megalakulásával fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai agrárképzés és agrár-felsőoktatás.

Hajnal-táj – Kossuth – február 3., szerda, 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább