Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye adja a hazai almatermés két harmadát

A február 2-i adás tartalmából.
 

Mérföldkőhöz érkezett az állatvédelem kutatása és oktatása a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen. Az újonnan megalakult Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ (röviden ÁTE Állatvédelmi Központ) A Központ egy hiánypótló tudásbázis lesz, amely nem csak állatorvosoknak, hanem minden állatvédelemmel foglalkozó szervezetnek, és civileknek is korszerű állatvédelmi ismereteket nyújt majd képzéseket, szakmai napok keretében.

Hallgassa meg!

ZÖLDségben az erő! címmel szemléletformáló kampányt indított a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A fiatalokat energiatudatosságra és energiahatékonyságra nevelő, a megújuló energiákat bemutató program gyakorlati segítséget ad a fenntartható életmódhoz. A programok egy részét még online tartják, de gyár- vagy napelempark látogatásokat is terveznek.

Hallgassa meg!

Iskolai magaságyás, halkeltető, és ökopark is szerepel abban a bioszférát erősítő programban, melyre most nyert uniós forrást Szombathely. A JUSTNature prpojekt keretében mintegy 156 millió forintból újulhat meg egy elhanyagolt belvárosi zöldterület, es egy lakótelepi iskola környéke.

Hallgassa meg!

Borsfa nem terem. Lovas Katalinnak, kertész szakírótól kértem segítséget, Kedves Hallgatónk kérdésére. Lovas Katalin a mediterrán és trópusi növények országosan elismert mestere, szaktekintélye.
Brazil, vagy más szóval perui borsfa lehet az üzenet alapján. A brazil vagy más szóval perui borsfa (Schinus molle) a szappanfavirágúak (Sapindales) közé tartozó szömörcefélék (Anacardiaceae) családjának egyik faja. Rendszertanilag nem rokona a borsnak (Piper nigrum). Nagyjából 8 m magasra növő fa. Lecsüngő ágai a szomorúfűzre emlékeztetnek. Letört hajtásai, elmorzsolt levelei egyaránt a borséra emlékeztető illatot árasztanak. Jelentéktelen külsejű virágai fehéres árnyalatúak. Rózsaborsnak nevezett termései körülbelül 4 mm-es, gömbölyű, egymagvas, vékony csonthéjú bogyók. A bogyókban viszonylag sok a cukor (amitől édeskések) és 3-5% az illóolaj (amitől aromásak). Terpéntartalmuk miatt ízük a borókabogyóéra emlékeztet.

Hallgassa meg!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye adja a hazai almatermés két harmadát, így nem is csodálkozik senki sem azon, hogy a gyümölcsösökben csattognak a metszőollók. Egy kis hózápor estenként megzavarja a munkát, mint a hétvégén is, amikor Zsoldos Barnabás bekapcsolta a magnetofonját Bálint Pál nyírmeggyesi gyümölcsösében.

Hallgassa meg!

Csökkent a sertés felvásárlási ára Szerbiában a külföldről behozott jószágok miatt. Decemberben több országból importáltak hízót, malacot, így a helyi termelő áron alul kénytelen eladni a jószágokat. A gabonaárak is emelkedtek, ami csak nehezíti a tenyésztők helyzetét, hisz a takarmány árának emelkedésével is számolni kell. Mindemellett késnek az állam által igényelhető támogatások is.

Hallgassa meg!

A magyar sertéságazatot 2020-ban kettős negatív hatás sújtotta, a koronavírus járvány, valamint az afrikai sertéspestis. A különböző korlátozó intézkedések miatt csökkent a hazai értékesítés és a – főként a németországi –sertés pestis hatása miatt szűkült az exportpiac . A sertésárak a 2011. januári szintre estek vissza , ezzel párhuzamosan a takarmányárak jelentősen növekedtek az elmúlt időszakban, Az Európai Unió mezőgazdasági és halászati minisztereinek január 25-i videokonferenciáján 13 tagállam , köztük Magyarország gyors intézkedéseket sürgetett a sertéságazat helyzetének javítására.

Hallgassa meg!

A megyeszékhely védett fáit ismertetné meg mobiltelefonos alkalmazással a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület. Több fasor, zöld terület is kiemelt szerepet kap a városkép szempontjából, ezért is tartja fontosnak a helyi egyesület, hogy jobban megismertessék a helyiekkel. A tervek szerint március végén már működni fog a sajátos mobilapplikáció.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 2., kedd, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább