Hajnal-táj: A méz jótékony hatásai

A február 1-i adás tartalmából.
 

Hévíz – kénes gyógyvíz 40 m mélységből fakad. Az I. században már a rómaiak is használták. a XVIII, század végén a Festeticsek kezdték el a fürdővárost kiépíteni. A gyógyászat, a balneoterápia kapcsolása tette igazán népszerűvé a fürdővárost.

Indul a február – Szent Brigitta napjával, de kedden lesz Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, amikor a fényt hordozó gyertyát szentelik meg a keresztény egyházban. A néphagyomány szerint ilyenkor bújik ki a medve is a barlangjából, de vajon mit lát? Hosszú lesz még a tél, vagy korán érkezik a tavasz? Heti néprajz Harangozó Imre néprajzkutatóval.

Hallgassa meg!

Az ” ahol jó élni ” sorozatban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye névadó települését, Szabolcs községet mutatjuk be. Szabolcs, a magyarság egyik legrégebbi települése, a Tisza mellett Szabolcs környékén a régészeti kutatások során előkerült leletekből,- többek között az aranyveretes szablyákból, az aranyozott ezüstlemezzel borított tarsolyokból- a kutatók arra következtetnek, hogy a 10. század első felében itt volt a magyar nagyfejedelmek székhelye. Földvára István király idejében épülhetett. Szent László a község templomában tartotta a szabolcsi zsinatot, amelyre László első törvénykönyve épült. A település másik ékessége a földrajzi táj.

Hallgassa meg!

Császármadárra utaló életjelre bukkant a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata. A fogolynál alig nagyobb, zömök madár rendkívül ritka. Ő a hazánkban előforduló egyetlen költő fajdféle. Ezért fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 forint. Baráth Zoltán Zsolt természetvédelmi területfelügyelővel beszélgettem.

Hallgassa meg!

És valóban, a császármadarat még a madarásznak is nehéz észrevenni, erősíti meg Orbán Zoltán is, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Rajta kívül azonban rengeteg fajjal találkozhatunk, télen viszont ne az erdőben keresgéljünk madarakat, inkább tópartokon leskelődjünk. Érdemes, mert, talán nem mindenki tudja, de hazánkban 423 madárfajt figyeltek már meg.

Hallgassa meg!

Burgonya főzési típusok: 02. rész. Héjszín és hússzín. Dr. Polgár Zsolt egyetemi tanárnak, burgonyanemesítőnek tolmácsoltam Kedves Hallgatónk kérdését. Hogy van az, hogy a sárga héjú burgonyák közül az egyiknek fehér a hússzíne, a másiké pedig sárga? (Az elmúlt héten az „A” típusú fajtakörről, és a régi magyar értékről a Somogyi sárga kifli elnevezésű burgonya fajtáról volt szó.) Burgonya főzési típusok, három ilyen típus van: A, B, C. Mit jelent az, ha ilyen betűket látunk a csomagoláson, hogy A, B, C?

Hallgassa meg!

Míg a burgonyában rengeteg a keményítő, nyersen pedig a C-vitamin, a mézben számolatlanul találunk jótékony hatású anyagokat. Amellett, hogy természetes édesítőként használjuk, számos, tudományosan kutatott jó hatása az immunrendszerre. Erről manapság ritkán beszélünk, pedig már a görögök, az egyiptomiak és a sumérok is használták a mézet például fájdalomcsillapítóként és köptetőként is. Páprádi Anna Bíborka Magyarország Mézkirálynője azt mondja, fontos lenne, hogy az emberek tudják, ismerjék a mézben rejlő gyógyító erőt, főképp vírusos időszakokban. A riporter Papp-Nánási Gabriella.

Hallgassa meg!

A kesznyéteni Szamárhát tanyán december közepétől folyamatos az ellés. 500 szürkemarhát tartanak a Tiszatáj közalapitvány telepén. Lenner Ádám természetvédelmi mérnök az elletés szépségeiről beszélt,és arról s megkérdeztük, hogy mi lesza sorsa a kicsi bociknak, ha megnőnek.

Hallgassa meg!

„A 2019-2020-as vadászati idényben 16 ezer nagyvad pusztult el gázolás miatt Magyarországon. A vadgázolás közlekedési balesetnek számít, minden esetben értesíteni kell a rendőrséget és a helyi vadásztársaságot. Az elgázolt vad hazavitele lopásnak minősül, súlyos büntetést von maga után. Legyünk résen a vadveszélyes táblával jelölt területeken, villogjunk és fékezzünk, ha vadat látunk, de ne rántsuk el a kormányt. Vezessünk óvatosan, vigyázzunk az erdők, mezők lakóira és magunkra!”

Hallgassa meg!

Zalaegerszegen már arra készülnek, hogy amint lehet korlátozások nélkül közlekedni, sportolni, birtokba lehet venni a megújult ZTE-csarnokot. Több mint 600 millió forint állami támogatásból újult meg a stadion mellett lévő munkacsarnok. A teljesen megújult létesítmény a város közösségi, iskolai sportéletének fontos színtere. Varga Tünde összeállítása.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 1., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább