Napközben: A citrustermesztés hazai története

A január 29-i adás tartalmából.
 

Mit jelent a kötelesrész? Ki, mikor és hogyan örököl? Milyen egy szabályos végrendelet és mikor érdemes feltétlenül végrendeletet írni? Néhány hónapja a Napközben című műsorban foglalkoztunk a végrendelet és az örökösödés kérdésével, akkor rengeteg SMS érkezett, aminek a felére sem tudtunk válaszolni, most visszatérünk a témára.
A napokban a reggeli órákban egy munkába igyekvő hölgyet megtámadtak a gödöllői HÉV-en. Az eset nagy port kavart, sokak szerint térfigyelő kamerákat kellene a hév és metrómegállókba is telepíteni. Hogyan lehet megelőzni az ilyen helyzeteket? Mi mit tehetünk biztonságunk érdekében és mennyire van visszatartó ereje a térfigyelő kameráknak?

„Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk” Az ominózus és sokak által ismert mondat A tanú című filmben hangzott el, utalva a citrusfélékkel való kísérletre. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy ennek valóságalapja is volt. Bár a citrom és a narancs korábban a magyar éghajlati viszonyok között szabadföldön nem termett meg, ám a főúri kastélyokban hosszú időn át rendszeresen termesztették őket. Citrustermesztés hazai története és a hallgatók gondjai a citromfák termesztésével kapcsolatban Bozsik gazdától.

Mit keres egy (vagy több) egér a panelház 3. emeletén? – Már a panelházakban is gyakori probléma, hogy elszaporodtak a rágcsálók. Időről időre komoly gondot okoznak az egerek, patkányok a városokban, falvakban. Milyen veszélyek rejt a jelenlétük, hogyan lehet megszabadulni tőlük és hol tart az országos rágcsálótérkép készítése?

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth – január 29., péntek, 9:07

Szerkesztő: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább