Napközben: Miért fontos, hogy regisztráljunk a védőoltásra?

A január 28-i adás tartalmából.
 

Fogjunk tolvajt! Elképesztő a trükkös csalók tárháza, visszatértek az úgynevezett unokázós csalók, akik már kártyát, átutalást kérnek az áldozatoktól, vagy újabban az elkövetők már nemcsak polgárőrnek, önkormányzati dolgozónak, szeretetszolgálat aktivistájának adják ki magukat, hanem végrehajtónak is. Hallani, hogy időnként rontás levételével is próbálkoznak, sőt előfordult, hogy elakadt sofőrként igyekeztek leszólítani autópályán utazókat. Akcióban még a koronavírus csalók is, akik fertőtlenítési, vagy éppen gyorsteszt ajánlattal csöngetnek be.
Nem egyszer több millió forintot is kicsaltak jóhiszemű, idős emberektől, de vajon hogyan figyelhetnénk jobban egymásra, és melyek a hasznos tanácsok, hogy ne váljunk áldozattá?

Támadnak a zsarolóvírusok! Mire kell figyelnünk, hogy adatainkat biztonságban tudjuk az online térben? Kit, hogyan próbáltak már átverni, az egyszerűbb weboldalakon történő „kattints ide” felhívásoktól, a más nevében íródott felszólító leveleken át, egészen a social fiókok feltöréséig? Mit tehetünk, hogy ne váljunk áldozatokká, és hova forduljunk, ha már megtörtént a baj? Kérdések és válaszok az Adatvédelem Nemzetközi Napján!

Irány a piac! 2020-ban a tavaszi fagykárral sújtott ültetvények nagysága meghaladta a 15 ezer hektárt hazánkban, óriási traumát okozva a gyümölcstermesztésben. Az árak az egekben, viszont, ha termelőtől vásárolunk, sokat spórolhatunk és a minőségre sem lesz panasz.

Miért fontos, hogy regisztráljunk a védőoltásra? Nem igaz, hogy a koronavírus elleni vakcinák egészségre káros anyagokat tartalmaznának, vagy hogy autizmust váltanának ki, melyek az alapvető tévhitek es felesleges aggodalmak az oltással kapcsolatban? Ajánlott-e az oltás a gyerekeknek, az allergiásoknak, a terhes vagy szoptató kismamáknak, illetve az onkológiai betegeknek? Erősebb-e a mellékhatás a második dózis után? Meddig véd, és a mutálódott vírus ellen is az oltás? A beoltott ember elkaphatja-e a betegséget, fertőzhet-e másokat? Az is oltassa be magát, aki már átesett a betegségen? Érdemes-e még most az influenza elleni védőoltást is beadatni? Miként győzhetjük meg az oltással kapcsolatban még hezitálókat?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth – január 28., csütörtök, 9:07

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább