Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Már kattognak a metszőollók az almaültetvényekben

A január 26-i adás tartalmából.
 

Már kattognak a metszőollók az intenzív almaültetvényekben, a körte és birs ültetvényekben. Ha fagypont felett van a hőmérséklet, akkor az almatermésüket már lehet metszeni januárban is, hiszen ahol hektáronként 3500 gyümölcsfa van, ott a rügyfakadás előtt minden egyes nap számít, sietni kell.

Hallgassa meg!

A január-februári hónapokban megszokott látványt nyújt a győrieknek, ahogy a GyőrSzol szakemberei – a növények nyugalmi időszakát kihasználva – metszik a város fáit, különös figyelmet fordítva azokra, amelyeknek az ágai zavarják a járművek vagy gyalogosok közlekedését, illetve azokra az egyedekre, amelyeknek állapota balesetveszélyt jelenthet nagyobb szél vagy vihar esetén.

Hallgassa meg!

Az avar-és zöldhulladék égetésének év elejére kitűzött teljes tilalmára vonatkozó szabályozást egy kormányrendelet nyomán a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet végéig nem kell alkalmazni. Addig továbbra is az önkormányzatok rendeletei az irányadóak. Ez a várhatóan néhány hónapos haladék mind az önkormányzatoknak, mind a lakosságnak időt adhat az alternatív megoldások megismerésére, illetve kidolgozására. Az Agroinform.hu – mezőgazdasági portál – közvélemény-kutatást készített, hogy felmérje, a lakosság és a gazdálkodók körében mennyire ismert ez a szabályozás, illetve ismernek-e jó alternatívát az égetéssel szemben.

Hallgassa meg!

Sirokban évtizedek óta okoz problémát a település szélén lévő sziklafalomlás. A partfal tövében több család is életveszélyes körülmények között él, mert bármikor hatalmas szikladarabok eshetnek az udvarra. A lakók rettegnek, amikor nagyobb mennyiségű eső esik, mert megindul a lakóházakhoz közeli sziklafal. A település korábban 70 milliós forintos vis major támogatást kapott, hogy védőpalánkokat állítsanak fel, és a sziklafalban lévő üregeket feltöltsék. A napokban újabb házat veszélyeztettek a több mázsás kőtömbök, de csak az önkormányzati tulajdonú ingatlanoknál tudják megerősíteni a partfalat, a magántulajdonúaknál nem tudnak beavatkozni.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 26., kedd, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább