Hajnal-táj: Sok bosszúságot okoznak a hódok rágcsálásukkal

A január 25-i adás tartalmából.
 

Munka, orvosi ellátás, gyermekintézmények – a legtöbben ezeket keresik akkor, amikor kistelepülésre költöznének. Az igény és a szándék gyakran megvan, de a falvak sok évtizede zajló pusztulását csak lassan lehet megállítani. Nagyon sok a jó ötlet, de meg kell nézni, hol mire használják fel a forrásokat és azokat mire kaphatják a különböző falvak. A fejlesztéseknek ugyanis egyszerre kellene több területet érinteni, a falusi lét akkor válna ismét igazán népszerűvé. És míg utat építeni, szolgáltatást bővíteni lehet, a munkalehetőség már bonyolultabb probléma és az országon belül is nagyok a különbségek.

Hallgassa meg!

Amilyen kedves állatokként emlegetik a hódokat a rajzfilmekben, legalább annyi bosszúságot okoznak rágcsálásukkal. A faj nemrégiben majdnem kihalt, újabban azonban mind gyakrabban találkozhatunk ténykedésükkel. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságára számos bejelentés érkezett az elmúlt években arról, hogy hódok megtelepedését észlelték a különböző vízfolyások, patakok vagy épp a Lázbérci-víztározó kifolyó csatornájában. A hód nem csupán védett állat (pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 Ft), de az Élőhelyvédelmi Irányelv több mellékletén szerepel.

 

Kétezer évvel ezelőtt a mai Erdély területén már tudtak a Feketeleányka létezéséről, de egy időre nyoma veszett. Balla Géza Arad hegyalján, a Ménesi borvidéken, visszatelepítette a múltat, és számos őshonos szőlő fajtát ültetett. Ezek közül a Fekete- lánykával csodát művel, olyan borokat készített, ami mára világhírű lett és a közelmúltban a Magyar Bor Nagydíjjal is kitüntették.

Hallgassa meg!

Innovatív megoldást alkalmaz a Villa Wanda Bormanufaktúra a bor tartósítására. Az egri borászat kén helyett grapefruittal tartósítja a borokat. Az eljárás elterjesztésével újfajta ízek jelenhetnek meg a nemes italokban.

Hallgassa meg!

Folytatódik a majd 250 éves ipari műemlék épület, a Esterházy Pezsgőgyár felújítása Tatán. A Fellner Jakab tervei nyomán született épületegyüttes az uradalmi élet színfoltja volt egykor, tulajdonosa igyekszik a lehető legtöbbet megmenteni belőle az utókornak, kísérleti jelleggel ismét pezsgőt is készítenek. Az állagmegóvás érdekében most a tetőzet helyreállítását kezdték meg

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 25., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább