Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Az országban elsőként légylárva gyártásába kezdett 4 fiatal vállalkozó Forráskúton

A január 21-i adás tartalmából.

Visszatérő probléma az illegális szemétlerakatok megjelenése a városban, főként a nem megfelelően elhelyezett zöldhulladék elszállítása okoz nagy költséget az egri önkormányzatnak. Évente több ezer tonna illegális zöldhulladékot kell elszállítani Egerben. Pedig akár a felére is csökkenhet a háztartási hulladék, ha komposztálunk. Ezért hoz létre zöldhulladék hasznosító üzemet Eger városa.

Hallgassa meg!

Évek óta minden januárban nagy fülesbagoly számlálásba kezdenek országszerte. A védett madárfajból már szép állomány szaporodott fel az évtizedek során. A fülesbaglyok mostanában szinte százával csoportosulva vészelik át a hideg napokat úgy, hogy bevonulnak a városok ligetes részeibe.

Hallgassa meg!

Január, február – ilyenkor ellenek meg az anyajuhok. Hortobágyon éppen január elsején látta meg az első rackabárány a napvilágot. A számadás szerint eddig 200 racka és 200 merinó bárány született meg a Kilenclyukú híd közelében található hodályokban. Az állomány legszebb példányait megtartják, a nagy részét pedig, húsvétkor értékesítik. Itthon egyre népszerűbb a prémium minőségű bárányhús.

Hallgassa meg!

Az országban elsőként légylárva gyártásába kezdett 4 fiatal vállalkozó Forráskúton. A cél: prémium minőségű fehérje előállítása kiváltva a takarmányozásban a szóját és a hallisztet. A rovarbizniszben fantáziát látott az Impact Ventures kockázati és tőkelalap kezelő is, hiszen a fiatal vállalkozást 570 millió forintos támogatásban részesítette. Érdekesség, hogy a lisztkukac lárváját a napokban engedélyezték emberi étkezés felhasználására az Európai unióban.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 21., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább