Hajnal-táj: A gránátalma nálunk is megterem

A január 20-i adás tartalmából.
 

Egyetlen beléptető mágneskártyával hat sípályát használhatnak a Hargita Sírégióban síelők. A Hargita Megye Tanácsa keretében működő Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és a sípálya-üzemeltetők közös fejlesztésében idén a Hargita Sírégió már meglévő négy sípályája újabb kettővel egészült ki. A hétvégi túlzsúfoltság és a járványügyi szabályok betartatása jelent továbbá óriási kihívást a pályák üzemeltetőinek.

Hallgassa meg!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászkamara új helyszínen, a székházban fogadj a vadászok, hiszen itt van a vadászjegy érvényesítésének ideje.

Hallgassa meg!

Sokan felkapták a fejüket a hírre, hogy a Debreceni Egyetem kutatói szerint az úgynevezett „A2-es tej” sajátos fehérjeszerkezete miatt kevésbé okoz emésztési panaszokat, mint a forgalomban lévő tejek. A kutatók most olyan szarvasmarhafajták feltérképezésébe kezdtek, amelyek ilyen, úgynevezett szupertejet állítanak elő. A2-es tejet elsősorban a régi fajták például: az angol yerseny vagy a magyar tarka tehenek adnak, de ezeket kiszorította a holstein-fríz. Időközben Nyugat-Európában, Kanadában és Ausztráliában már forgalmazzák az A2-s tejet, úgy tűnik nagy üzlet.

Hallgassa meg!

Különleges tej után különleges bor és pezsgő. Tokaj Hegyalján elindult a változás. A pincészetek egy része a jövedelmezőség megtartása érdekében új termékekkel egészítette ki a kínálatát. Ma még főként furmint, hárslevelű, muskotály. , ez a három szőlőfajta található a területek nagy részén Ugyanakkor megjelent a kabar , Tokaj-Hegyalja legújabb szőlőfajtája. E mellett egyre több pincészet foglalkozik pezsgőkészítéssel is. A termék kör bővítése az ültetvények megújítását is szükségessé teszi. A munkaerő gondok miatt pedig megjelent a gépi szüret is.

Hallgassa meg!

Elszaporodtak a vadak, a halak a korlátozások alatt, nagyobb a zsákmányszerzés esélye, így egyre többen próbálkoznak orvhalászattal-vadászattal. A Tiszán néhány nappal ezelőtt egy poroszlói és egy tiszafüredi orvhorgászt fogtak el, két hatalmas harcsa és két, szintén méretes busa volt a tilosban járók zsákmánya.

Hallgassa meg!

A gránátalma nálunk is megterem, ha nem éri a bokrokat mínusz húsz fokos fagykár, mert akkor a talaj felszínéig visszafagyhatnak növényeink. A klímaváltozás révén, kevésbé zordak a teleink, így egyre többen szeretnék meghonosítani a gránátalmát a kertjeikben.

Hallgassa meg!

Az adat a 21. század olaja, az adatelemzés pedig a motorja” – ez a sokat emlegetett jövőkép egyre inkább valósággá válik a mezőgazdaságban. Valóban, nagy mennyiségű adatot generálnak a sokféle érzékelővel felszerelt gépek, így például a sebességeket, a nyomásokat, a hőmérsékletet és a fordulatszámokat, de a hozam vagy a helyzet adatait is. Hogyan kezeljük ezeket az adatokat, hogy gazdaságunk javára fordítsuk őket?

Hallgassa meg!

Az adatok gyűjtése és a célzott tápanyag kijuttatás már a legelső talajműveletnél nagyon fontos. Hamarosan kezdődik a műtrágyázás, amely már tavaly ősszel megtörtént a talaj mintavételezéssel.

Hallgassa meg!

A klímaváltozás mellett a csávázó és növényvédő szerek kivonása komoly problémát okoz a borsótermesztőknek. Az ágazatban dolgozók pedig az öntözött területek kényszeres mono illetve duo kultúrájával is meg kell küzdeniük.

Hallgassa meg!

Tegnapi műsorunkban interjút hallhattak Horváth Tihamérral, a Kehidakustányi Kehida termál tulajdonosával, aki a hazai fürdők nehéz helyzetére egy stratégiai változtatást javasol, illetve valósít meg: gyógyfürdője orvosi kezelésekkel próbál kitörni a bezártságból. Orvosi együttműködéssel átalakítja a szállodát, a fürdőt, hogy kihasználja az adottságokat ebben a nehéz helyzetben.

Hajnal-táj – Kossuth – január 20., szerda, 5:00

Műsorvezető: Gécsek-Tóth Enikő
Szerkesztő: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább