Vers napról napra - 3. hét

A január 18. és 24. közötti adások tartalmából.
 

Január 18., hétfő:
Petőfi Sándor
20 éve halt meg Sinkovits Imre.
– Petőfi Sándor: A puszta télen
Madách Imre Mózes című tragédiáját 1967-ben mutatták be az akkori Nemzeti Színházban A címszerepet Sinkovits Imre olyan drámai erővel játszotta el, hogy a bemutatótól számítva 22 éven keresztül, 700-nál is több alkalommal lépett fel ebben a szerepben. Mózes búcsúja.
– Madách Imre: Mózes
Sinkovits Imrét hallották. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Január 19., kedd:
Ady Endre
„Mindent el akartam mondani, ami ma élő magyar emberben támadhat, s ami ma élő embert hajt, mint szíj a gépkereket” – Ady Endre.
– Szent Margit legendája
– Az én testamentumon
– Egy kevésnyi jóságért
Ady Endre verseit Mensáros László, Latinovits Zoltán és Tordy Géza mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Január 20., szerda:
Vajda János
„Vajda János kozmikussá növekedett elvágyódása, társtalansága, szorongása, bánata és túlfűtöttsége a mai kor embere számára is ismerős.” – Kovács Ida.
– Búcsú a naptól
– Emléksorok
Vajda János verseit Mensáros László és Pálos György mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Január 21., csütörtök:
Vas István
“Vas István verseiből egy olyan ember szól, akinek legfőbb célja, hogy megértse önmagát meg a világot, s ezzel az eltökélt, következetes igényével bennem, olvasójában, felebarátjában természetes reményt, sőt hitet támaszt: hátha csakugyan megérthetem én is önmagam meg a világot…” Réz Pál.
– Megyek
– Párbeszéd
Vas István verseit Sinkovits Imre mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Január 22., péntek:
Fazekas Mihály
Fazekas Mihály 1819-ben indította el a Debreceni kalendáriumot, amelyet haláláig szerkesztett s amelyben elbeszéléseket, a felvilágosodás eszméit hirdető cikkeket közölt.
Fazekas nem „hivatásos” költő. A hivatásos költő a XX. század találmánya. Ő a lírát a művelt, olvasott ember szenvedélyének tartja.
– A debreceni első….
– Hortobágyi dal
Fazekas Mihály verseit Bitskey Tibor mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Január 23., szombat:
Kassák Lajos
„Vannak órák, mikor a dolgok levetik álarcaikat, mikor a szögletek letompulnak, s a sebek észrevétlenül begyógyulnak a csöndben.” – Kassák Lajos.
– Gyömölcsöstál
Kassák Lajos versét Agárdy Gábor mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Január 24., vasárnap:
Byron
„Legnagyobb keserűségemre napról napra bölcsebb vagyok.” – írta az 1788. január 22-én született Lord Byron, az angol romantikus költészet egyik legnagyobb alakja.
– Sírtál
– Strófák…
– E napon
Lord Byron verseit Orbán Ottó, Szabó Lőrinc és Tótfalusi István fordításában Balkay Géza mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth –  január 18-24. között, 20:27

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább