Hajnal-táj: Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a Hungarikum Bizottság támogatásával

A január 19-i adás tartalmából.
 

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a Hungarikum Bizottság támogatásával. Az Agrárminisztérium többféle módon is támogatja a magyar kutyafajták egyedszámának bővülését.

Hallgassa meg!

Rókák számára kihelyezett csapdába szorult és súlyosan megsérült a Heves megyei Kápolna mellett egy egerészölyv néhány nappal ezelőtt. A ragadozómadár a Hortobágyi Madárkórházba került, ahol megműtötték, jelenleg esély mutatkozik a felépülésére. Az utóbbi hónapokban megszaporodtak az élve fogó, vagy az úgynevezett ölőcsapdába került ragadozómadarakról szóló hírek.

Hallgassa meg!

A leveleki tó víztükre öt centi jéggé dermedve várta a hétvégén – vasárnap délután – a „rozmárrá” vedlett extrém sportokat kedvelőket. Tény többen voltak a szemlélődők, mint a fürdőnadrágban lévők, akik a vízbe csobbantak. Ez már évek óta hagyomány, a vírushelyzet egyszerűbb eseménnyé minősítette a megmártózást.

Hallgassa meg!

Nagy problémát jelent az átázott talaj a Heves megyei földeken: a sok csapadéktól átázott talaj nemcsak a vetést, de sok helyen a betakarítást is megakadályozta. Szeptember végétől január első hetéig folyamatosan sok eső esett. A talaj alsó rétegei még tudnának vizet felvenni, de a felső rétegek átáztak, a hajlatokban már többfelé áll a víz.

Hallgassa meg!

A karalábé, sütve is finom. Lakatos Tamás hobbikertész. A karalábé a káposztafélékhez tartozik, és remek C-vitamin forrás. Lakatos Tamás olyan fajtát talált, amely nem pudvásodik, nem fásodik, és szép karalábék is születtek a kertjében.

Hallgassa meg!

Baktalórántházán a mezőgazdasági szakközépiskolai képzés több évtizedes múltra tekint vissza. Az idők folyamán voltak változtatások, de a mezőgazdasági szakirány nem voltozott. Az online képzés csöndesebbé tette az iskolát, de a szakmai gyakorlatot kénytelenek valóságosan megtartani.

Hallgassa meg!

A Balatontól távolabb eső települések is készülnek a vírus utáni időszakra. A Somogy megyei Karádon új turisztikai látványosságokról döntöttek.

Hallgassa meg!

A négyzetméterárak az egekbe emelkedtek, a vízparti telkeket nagyítóval kell keresni és a készpénzes fizetések aranykora köszöntött be. Így foglalható össze a tavalyi balatoni turizmus, amely a vírusjárvány miatt az ingatlanpiacot is fellendítette.

Hallgassa meg!

Szálloda helyett szanatórium? A tartós bezárás ellen döntöttek úgy a Zala megyei Kehidakustányban, hogy az OEP-pel szerződve gyógyító, rehabilitációs célra használják a kezeléseket és a szállodai kapacitást.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 19., kedd, 5:00

Műsorvezető: Bicsák Eszter
Szerkesztő: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább