Hajnal-táj: Az Országos Farsangi Fánkfesztivál online valósul meg

A január 18-i adás tartalmából.
 

– Heti néprajz Harangozó Imre néprajz kutatóval.

Hallgassa meg!

– Gyarmati – Ahol jó lenni. Tárt karokkal várják a vendégeket a hajdú-bihari Esztárban. Az Érmelléken, a Berettyó folyó mellé települt faluban csend, egy vendégszerető közösség és nem utolsó sorban kiváló ételek gazdagítják az utazók élményeit. Esztárban felújították a falu egyik legszebb és legöregebb házát, építettek mellé kemencéket, egy góré játszóházat a gyerekeknek és ha vírus is engedi, akkor pajta koncerteket is tartanak majd. Ez az Ízek háza. Megszólaló: Szécsi Tamás polgármester

Hallgassa meg!

– Komoly kihívás előtt állnak az Országos Farsangi Fánkfesztivál szervezői: úgy döntöttek nem marad el idén a fesztivál, csak átköltözik az online térbe. Több szempontból is sajátos a kezdeményezés, amely most ilyen formában egészen más jellegű szervezést kíván. Már meghirdették az országos rajzpályázatot és kitalálták azt is, hogyan lehet a fesztivál két napján fánkot kóstolni, egyébként még várják a csapatok jelentkezését. Varga Tünde a szervező nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház vezetőjével, Kámánné Szép Teréziával beszélgetett.

Hallgassa meg!

– Budakalászon decemberben nyílt egy piac. A helyi termelőket próbálja összefogni. Megszólaló: Szilágyi Zsolt főszervező, valamint vásárlók, árusok

Hallgassa meg!

– Madár etetés és itatás a havas, fagyos kertben. Márkus Kitti, hobbikertész kertje Budapesten a 3. kerületben. Napraforgó mag. Az apró, fekete mag az, amelyiket a kisméretű énekes madarak, mint például a cinkék, tudnak csipegetni. A nagy magvú napraforgó a kis madarak számára „feltörhetetlen”. Különféle golyókat is kitehetünk a madaraknak, amelyeken tudnak függeszkedni, miközben csipegetik a különféle apró magvakat, a faggyúba ágyazott búzaszemeket, szója pelyhet és hántolt napraforgót.

Hallgassa meg!

– Ne megsemmisítésre ítélt biohulladékként tekintsünk a kivágott fákra, hanem próbáljuk olyan módon hasznosítani azokat, amivel segíteni lehet a rovarvilágot, és búvóhelyet nyújtani velük a kisebb élőlényeknek városi környezetben. Erre tesznek most kísérletet Keszthelyen, a város klímastratégiájának is megfelelve ezzel. Megszólaló: Sáringer Marcell, erdőmérnök

Hallgassa meg!

– Elképesztően lecsökkentek a sertés felvásárlási árak, közben a takarmány idén nagyon drága, a piac pedig szintén változékony a gyorsan terjedő sertéspestis miatt. A gazdálkodók közül azok lehetnek előnyben, akiknek voltak tartalékai. A világpiac hullámzása nem ismeretlen a magyar gazdálkodók számára, de tény, a nagyobb hullámvölgyekkel nehéz megküzdeni. Fogyasztóként az egyetlen nyereség, hogy most számunkra a boltban kedvező árakkal találkozunk, ha sertéshúst vásárolunk. Megszólaló: Éder Tamás, a Húsiparosok Országos Szövetségének elnöke.

Hallgassa meg!

– Tíz évvel ezelőtt még nehéz volt kölcsönhöz jutniuk a gazdálkodóknak. A bankok ugyanis magas kockázatúnak ítélték meg a mezőgazdaságba történő hitel kihelyezéseket. Azóta bebizonyosodott, hogy a mezőgazdaság egy válságálló ágazat . Ma már több, mint 1200 milliárd forintnyi a kihelyezett hitelállomány a mezőgazdaságban. Megszólalók: Zászlós Tibor kamarai alelnök, Bárány László, a MasterGood cégcsoport elnöke, Szijártó Bálint gabonapiaci szakértő.

Hallgassa meg!

– Szombathely egyik ikonikus épülete a Brenner parki víztorony újult meg, és alakul át Octopus néven kulturális és turisztikai célponttá. A különleges építményben kiállítótér, kávézó és kilátó is helyet kap majd. Megszólaló: Horváth Zoltán, az Agora Kulturális Központ igazgatója.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 18., hétfő, 5:00

Műsorvezető: Fekete László
Szerkesztő: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább