Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Megválasztották a tavalyi esztendő mézét

A január 17-i adás tartalmából.
 

– Mezőcsáton, a borsodi megyeszékhelyhez 30 kilométerre lévő kisvárosban mindent megtesz az önkormányzat, hogy a településen tartsa a fiatalokat. Esélyotthonprogram, és ösztönző támogatás, mindkettő azt szolgálja, hogy a fiatalok Mezőcsáton maradjanak. Február elsején bölcsödét adnak át, ezzel is a fiatal házaspárok megélhetését segítik.

– Januárban sem hagyják matinéelőadások nélkül a kicsiket és nagyokat a győri Vaskakas Bábszínház társulatának tagjai. A csapat tavaly márciusban az első hullám ideje alatt az elsők között bocsátotta ingyen a gyerekek rendelkezésére korábbi előadásait, majd újakat készített az adventi időszakra. Jelenleg is gőzerővel próbálnak, hogy élték meg a gyerekek nélküli színházi létet, és hogyan készülnek az idei évre, arról Kocsis Rozit, a győri Vaskakas Bábszínház igazgatóját kérdezzük.

– A legjobb borok között szerepel az Egri Bikavér: a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet 2018-as Áldás Egri Bikavér Superior borát is beválasztották a legnépszerűbb angol Decanter szaklap válogatásába, ahol az 53 legjobb vörös és rosé bort említik.

– A méhészszakma megválasztotta a tavalyi esztendő mézét. A rangos elismerést a kisújszállási Simai Krisztián vehette át repcemézéért. A magyar mézek kiváló minőségének is köszönhető az a kétszeres növekedés, amelyet a honi fogyasztás néhány év alatt elért. Bár a tavalyi mennyiség kisebb az átlagosnál, a hazai piacra elegendő magyar méz jut, a minőség pedig a már évek óta megszokott, mondja műsorunkban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 17., vasárnap, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább