Kossuth Rádió

Hajnal táj: Bemutatjuk a "nemzet asztalosát"

A január 10-i adás tartalmából.
 

– Egy templom életében egy évszázadnyi idő már jelentős, kivált, ha olyan zaklatott korszak, mint a 20. század Magyarországon. Igaz, az emberek nem adták fel álmaikat, így amit megszállók vagy átvonuló katonák, a kommunizmus vallásellenes világa rombolt – amikor lehetett -, újra építették, pótolták. Egy ilyen templom lett most 110 éves Újszegeden.

– Szenzációs néprajzi értékre bukkant a Bükki Nemzeti Park munkatársa. A Bükk hegység szívében egy hagyományos tájhasználati mód, az erdei legeltetés több mint száz éves emléke bújik meg a Répáshuta környéki hajdani, mára beerdősödött legelőerdők, fáslegelők egyik vízmosásában. A szakember szerint a viszonylag jó állapotú gémeskút köralakú kútgödrének bélése mészkővel van kirakva, áll még a deszkakáva, és megmaradt az egyetlen fatörzsből kifaragott itatóvályú is.

– A szegedi Haditechnikai Park évek óta sok látogatót vonz látványosságaival, különösen a gyerekek meg az egykori katonák érdeklődnek. Legújabb szerzeményük egy nyolckerekes páncélozott szállító jármű, ami védelmet biztosít a harci körülmények között „közlekedő” katonáknak. Sajnos olyan kis területük van, hogy a meglévő MIG 21-es repülőgépet nem tudják kiállítani. Egyelőre.

– Egyre többen már a „nemzet asztalosaként” emlegetik a maconkai mestert, akinek a palócföldi műhelyébe messze földről jönnek, s nem csak a megrendelők. Dancsó János épp Boldog község római katolikus templomának új padsorait készíti ezekben a hetekben, ám ha tehetséggel, szorgalmas igyekezettel, érdeklődéssel megáldott fiatalok vagy diplomás felnőttek érkeznek hozzá, mindig szorít nekik helyet a gépeknél, munkapadoknál.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 10., vasárnap, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább