Kossuth Rádió

Hajnal táj: Vadetetés télen

A január 9-i adás tartalmából.
 

– A vajdasági Szenttamáson a Barna házaspár hobbiból indított vállalkozást, ugyanis a munkaviszony mellett fürjtenyésztésbe kezdtek. Azt üzenik, fogyasszunk minél több fürjtojást és húst, mert kimondottan egészséges az emberi szervezet számára.

Hallgassa meg!

– A hidegebb idő beköszöntével magasabb az állatok energiafelhasználása, ugyanakkor nehezebben jutnak élelemhez, ezért a vadetetés ilyenkor – az esztendő többi időszakához képest – hangsúlyosabb szerepet kap. A vadtakarmány irányított kihelyezésével, az állatok által erdészeti és mezőgazdasági területeken okozott károkat is mérsékelhetik. Másrészt, a célzott vadetetéssel, a téli állományszabályozó vadászatok eredményességét is megpróbálják befolyásolni.

Hallgassa meg!

– Legendás várhely lapul a Keleti-Mátra gerincén: az Országos Kéktúra mátrai szakaszán haladva mind közvetlenül a jelzés mentén, mind a nyomvonal pár kilométeres körzetében számos egykori várhelyet vagy várromot érinthetünk. Ilyen például az Oroszlánvár, amely Domoszló településhez tartozik. A 604 méter magas csúcson álló erődítmény első írásos emléke a középkorból, a 13. század végéről származik. Legenda is fűződik hozzá, amelyet egy izgalmas túrán ismerhetünk meg.

Hallgassa meg!

– Buják, Szanda, illetve Bokor irányából aszfaltozott erdészeti magánúton is megközelíthető a Sasbérc, amelynek kilátójából gyönyörű látvány tárul elénk, Cserhát magosáról a Börzsönytől a Mátráig, s tiszta időben akár a Tátráig is elláthatunk. A festői szépségű panorámával szolgáló tájról és kilátójáról készítettünk riportot.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 9., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább