Hajnal-táj: Kerékpárút kötheti össze a Somogy megyei Kerekit a mindössze hét kilométerre fekvő Balaton-parttal

A január 8-i adás tartalmából.
 

HAJNALI CSALI
Igazi hegyvidéki víztározó a Komra-völgyi, Nógrád megyében, a Karancs térségében. 50 hektáros, hatalmas felületét két levegőztető látja el friss oxigénnel, és segítségükkel télen sem fagy be a tó, a horgászok nagy örömére. Persze, a tél eddig nem is volt nagyon zord, így sokan látogatják most is a Komra-völgyi, festői szépségű tározót.

Hallgassa meg!

AZ ÉV HALA
A jászkeszeg lett az Év Hala 2021-ben. A Magyar Haltani Társaság közönségszavazásán az év utolsó napjáig lehetett szavazni 2021 halfajára. A versenyt – az angolnát és a fürge csellét megelőzve, a szavazatok közel felével – a jászkeszeg nyerte.

Hallgassa meg!

BICIKLIÚT FEJLESZTÉS
Kerékpárút kötheti össze a Somogy megyei Kerekit a mindössze hét kilométerre fekvő Balaton-parttal. A helyiek abban bíznak, hogy a fejlesztésnek köszönhetően még több látogató érkezhet a településre, amely több turisztikai látnivalót is kínál a vendégnek.

Hallgassa meg!

M9-ES FEJLESZTÉS
Hét elején jelentették be, hogy megszületett a kormányhatározat miszerint Zalaegerszeg és Nagykanizsa között kétszer kétsávos gyorsforgalmi út épül. Több évtizedes kérdés, hogy Zala megyét, illetve a megyeszékhelyt hogyan lehetne elérhetőbbé tenni a közlekedés szempontjából. A tervezett megyét érintő közúti fejlesztések választ adnak erre a kérdésre.

Hallgassa meg!

NÖVÉNYVÉDELEM
Babzsizsik. Aktuális növényvédelem. Zsigó György növényorvos. A babzsizsik világszerte előforduló kártevő és inváziós faj. Őshazája a trópusi Amerika volt, onnan terjedt el úgyszólván minden olyan országban, ahol az éghajlati viszonyok a szabadföldi fejlődését, a terménytárolási szokások pedig az áttelelését lehetővé teszik. Megfelelően magas téli középhőmérsékletű vidékeken szabadban, a betakarításkor kipergett, fertőzött babszemekben is képes áttelelni.

Hallgassa meg!

VETŐMAG-ELLÁTÁS
A fémzárolt vetőmagvak rendelkezésre állnak és ma már nem is vetnek mást a gazdák, de az is tény, hogy ezek a magvak más terméseredményt produkálnak egy 40 vagy attól magasabb aranykoronájú szántóföldön, mint a nyírségi 6-8-10 aranykoronájú homokon. Kocsis Miklós Ófehértó határában gazdálkodik és már évek óta saját fajtakísérletet folytat, hogy a legjobban teljesítő búza, rozs, kukorica kerüljön a földbe. Az őszi vetéseknél is ezt a gyakorlatot alkalmazta és a tavasszal is ez lesz a vezérlő el, azaz azokat vásárolja a forgalmazóktól.

Hallgassa meg!

15 MILLIÓ BÚZASZEM
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határainkon innen és túl.

Hallgassa meg!

KÖRNYEZETSZENNYEZÉS
Gyűjtik a felajánlást a helyiek ahhoz, hogy megtalálják a szigetszentmiklósi vízszennyezés tettesét. A lakosok felháborodtak a szennyezésen, ezért hozzájárulnak a rendőrség által kitűzött összeghez. Szakértők szerint hatalmas a kár az ökoszisztémában, nagyon sokat kell még dolgozni azon, hogy javuljon a helyzet és a ráckevei Duna-ág már sosem lesz a régi.

Hallgassa meg!

JÉGTÖRŐ HAJÓK
Készenlétben várnak a jégtörő hajók a Tisza-tavon, a duzzasztómű téli kikötőjében. Ugyan jégtörési munkájuk még nem akadt a hajóknak, ám erre ilyentájt mindig számítani kell. Kialakulhatnak a töredezett jégtáblák egymásra tornyosulásából jégtorlaszok, jégdugók, amelyek a parti védműveket is megrongálhatják.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 8., péntek, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább