Hajnal-táj: A járvány második hullámában ismét problémát jelent a templomokban a szenteltvízhez való jutás

A január 3-i adás tartalmából.
 

Közönségszavazás alapján a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó lett az első alkalommal kiírt Év kilátója vetélkedés győztese tavaly. Mindezt tábla is jelzi. A roppant sajátos, 15 méter átmérőjű szerkezetet 240 háromszög alkotja, és a Balaton vízszintje felett, 165 métermagasságból kínál csodálatos panorámát a Várdombon.

Hagyományos magyar állatfajtákat: nyulat, gyöngytyúkot, kecskét, racka- és merinói juhokat tartanak. S ezt szeretné majd megmutatni a gyerekeknek az egri Szerencsés Györgyi és férje, Szepesi Péter, akik évekkel ezelőtt megvették a Kétútközön található Graefl-kastélyt. Nemcsak megmentik a különleges szecessziós kastélyt, hanem újra életet varázsolnak bele. 100 évvel ezelőtt virágzó majorság volt itt, ezt szeretnék visszahozni.

A járvány második hullámában ismét problémát jelent a templomokban a szenteltvízhez való jutás, hiszen a közös edény most nem használható. Polgárdiban a Szent István Katolikus Templomban élelmes megoldást választottak, a bejáratnál nemcsak egy fertőtlenítő adagolót, hanem ehhez hasonlóan egy szenteltvíz adagolót is kihelyeztek. A méregdrága megoldásokhoz képest a furfangos ötlettel egyszerűen megoldható a probléma a pandémia második hulláma alatt is.

A Tihanyi bencés szerzetesek élete a nyári hónapokban az idegenforgalom jegyében zajlik. De nem csak a kiállításaikra ill.az apátságba várják a turistákat, hanem néha-néha beengedik a látogatóktól elzárt területekre is az érdeklődőket, hogy átadjanak valamit a kolostor és a szerzetesi élet nyugalmából, békességéből.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 3., vasárnap, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább