Hajnal-táj: Meseszép levendulamező várja a látogatókat

A január 2-i adás tartalmából.
 

Állami, önkormányzati és vállalkozói segítséggel, magánszemélyek felajánlásaival, illetve sok-sok társadalmi munkával sikerült rekonstruálni Zrínyi-Újvár egykori kútját. Az erődítményt a költő és hadvezér, horvát bán Zrínyi Miklós építtette az 1660-as évek elején a Belezna és Őrtilos közötti Kakonyai-dombon, Magyar- és Horvátország határán, a Kanizsa-patak és a Mura összefolyásánál.

Meseszép levendulamező várja a látogatókat a Veszprém megye határán lévő Füle falu lankás, toszkán völgyére emlékeztető domboldalán. A helyi református közösség hatalmas, mondhatni birtokán, az egykori, elhanyagolt területet szerették volna hasznosítani, s ahogyan kiderül, hatalmas sikerrel. A csodálatos lila virágokból álló kertbe még Tihanyból hoztak virágtöveket pár éve, a szaporulat szüretelése pedig igazi közösségi tevékenység a Balaton mellett lévő falu lakói számára. A szintén ide ültetett barackos termésével pedig a falu lakóit szeretné évről évre megajándékozni református egyház.

Egy életutat épít fel magának az, aki növénynemesítésre adja a fejét. Ezt vallja Murányi István, a kompolti kutatóintézet egykori vezetője, aki ma már nyugdíjasként folytatja az újabb és újabb gabonák életre hívását. Több tucat őszi és tavaszi árpa, valamint búzafajta köthető a nevéhez.

A Semmelweis-díjat az egészségügyben dolgozóknak adományozzák, és általában orvosok, ápolók kapják. A koronavírusos időszak a háttérben dolgozó vegyészekre, kémikusokra is ráirányította figyelmet, mert kiderült, ők is tudnak „gyógyítani”. Mátészalkán a helyi kórházban dr. Bugyáné Dajka Judit vegyész-kémikus részesült Semmelweis-díjban.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 2., szombat, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább