Határok nélkül: Az elmúlt év

A január 2-i adás tartalmából.
Bethlen Gábor erdélyi fejedelem újonnan felavatott egészalakos szobra Marosvásárhelyen 2020. november 15-én.
Fotó MTI/Kiss Gábor

Az év első szombati Határok nélkül műsorban az elmúlt esztendő fontos, érdekes anyagaiból válogat Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető.

Három éve kezdtek régészeti ásatásokba a felvidéki Gombaszögi Nyári Tábor szervezői a völgy kapujában található pálos kolostor romjainál. Mára olyan látványos eredményt hoztak a feltárások – tárgyi leletekben, falfreskó vagy épületmaradványokban egyaránt – hogy a jövőben a gombaszögi pálosok kolostora szinte kihagyhatatlan úti céllá válik Gömör középkori műemlékeinek sorában. Palcsó Zsóka összeállításából érdekes részletek derülnek ki.

Marosvásárhelyen november 15-én avatták fel Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrát. Az eseményre a fejedelem születésének 440. évfordulóján a Magyar Szórvány Napján szűk körben került sor. Erdei Edit-Zsuzsánna a résztvevőkkel beszélgetett.

A Hargita Megyei Önkormányzat által fenntartott Székelyföld folyóirat évente díjazza leghűségesebb és legjobb szerzőit. A díjátadó nem csak egy szerzői műhely, hanem egy régió ünnepe is. A nívódíjak mellett ekkor adják át a Bicskarend kitüntetést is. Oláh-Gál Elvira összeállítása ez utóbbiról készült.
Felelős, szellemes, sok kockázatot vállaló újságírói munkája elismeréseként kapta a felvidéki Kövesdi Károly az Európa-érmet, mondta laudációjában Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke.

Pályájáról, újságírói hitvallásáról Haják Szabó Mária kérdezte a Felvidék egyik legismertebb zsurnalisztáját, Kövesdi Károlyt.
A házassági évfordulók jó alkalmat teremtenek rohanó világunkban egy pillanatnyi megállásra, egy kis ünneplésre, amikor köszönetet mondhatnak egymásnak a párok az együtt töltött tartalmas, szép napokért, a boldog együttlétért, a sok-sok türelemért. Ugyanakkor példával is szolgálnak arról, mit jelent két eltérő egyéniség egymás melletti kitartása, hűsége és szeretete. Nemrégen köszöntötték a jubiláló házaspárokat a muzslyai Szűz Mária Szent Neve templomban. Ott készült Kónya-Kovács Otília hangfelvétele.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – január 2., szombat, 18:02

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább