Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Szent János apostolra, evangélistára emlékeznek az egri Bazilikában

A december 27-i adás tartalmából.
 

– A romániai Nagylakon él a határon túli szlovákság egyik jelentős közössége. Több mint kétszáz éve telepedtek le a közigazgatásilag ma már Arad megyéhez tartozó városban, és anyanyelvük, népszokásaik, hagyományaik mellett a magukkal hozott recepteket is megőrizték. A nagylaki szalámi és a „szlovák galuska” úgyszólván a város védjegye, Arad megye határain kívül is ismerik. Nemcsak vásárokra, fesztiválokra készítik, hanem saját fogyasztásra is, hagyományos módon.

– Szent János apostolra, evangélistára emlékeznek az egri Bazilikában, és a hagyomány szerint megszentelik a borokat. Ilyenkor a fertálymesterek, borrendek és a hegyközségek képviselői vonultak fel díszes öltözetben, és az oltár elé helyezték boraikat. Áldást kérnek a termésre és a borászokra, szőlőtermesztőkre is. A szentelt bornak ugyanis mágikus erőt tulajdonítottak, amivel beteg embert és állatot is gyógyítani lehet. Ezen felül öntöttek belőle a boroshordókba is, hogy ne romoljon el a bor.

– A beregi és a nyírségi táj találkozásánál fekszik Gyüre. Mivel vasútállomással rendelkezett, ez meg is határozta fejlődését, amihez hozzá is szoktak az ott élők és ebből ma sem akarnak engedni, azaz fejleszteni, beruházni akarnak.

– A veszélyhelyzet ellenére idén tovább emelkedett a horgászok száma Magyarországon. A horgászat a veszélyhelyzetben is folytatható szabadtéri tevékenység. És bizonyos vizeken kiváló eséllyel számíthatnak zsákmányra a pecások. Ilyen a Tisza-tó is…

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – december 27., vasárnap, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba
Hangmérnök: Poór István

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább