Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Mesterművek mézeskalácsból

A december 23-i adás tartalmából.
 

Gyöngyöspata legfőbb nevezetessége a 12. században épült gótikus római katolikus Kisboldogasszony-templom. A templom – a magyar művészi gyakorlatban teljesen egyedülálló – műkincse a nyolc méter magas, lengyel művészek által 1653-ban készített, Jessze-fa főoltár, amely Jézus családfáját ábrázolja. Hevér Lászlóné polgármester.

Hallgassa meg!

Lilák, narancsok, vörösek, kékek. A szivárvány minden színében pompáznak Havasi-Grauszmann Tünde kreációi, a faragott gyertyák. Karácsony közeledtével alig győz eleget tenni minden kérésnek.

Hallgassa meg!

Elkezdődött a hévízi termelői piac megújítása. Mintegy 290 millió forintos pályázati támogatás révén korszerűsödik a piac épülete, s kialakítanak egy új pavilont, ezzel az árusok és az ide érkező vendégek a modern kor elvárásainak megfelelő teret vehetnek majd birtokba. Papp Gábor polgármester.

Hallgassa meg!

Szinte nincs olyan templom a Mátrában, amit ne formázott volna meg mézeskalácsból, sőt még a Mátra domborzatát is elkészítette Szőllősiné Ervinné. A mézeskalács szeretetét gyermekkorából hozta, és nem csak mesterműveket készít, hanem tovább is adja kicsiknek és nagyoknak.

Hallgassa meg!

Manna. Zsigó Györggyel. Az ókorban a Sínai-félszigeten találkozott a kivonulás során a választott nép a mannával, amely akkor mindennapi kenyerük volt. Zsigó György növényorvos keresi a választ erre a kérdésre, hiszen rovartani valamint növénytani összefüggések is számításba jöhetnek. Melyik növény nedve lehetett a manna? A virágos kőrist mannakőrisnek is nevezik.

Hallgassa meg!

A precíziós gazdálkodás még mindig az újdonság kategóriájába tartozik, de a technológia terjedését erősíti az úgynevezett green deal, az európai zöld megállapodás. Sikerül-e ennek eleget tenni? Dr. Borsiczky István egyetemi tanár.

Hallgassa meg!

A magyar gazda zöld szemléletű volt mindig is. A jövő technológiája és a fejlesztés a bio gazdálkodáshoz igazodik: kemikáliák helyett mechanikai gyomirtás. Umenhoffer Péter, a Mezőgazdasági, Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének szóvivője.

Hallgassa meg!

Az, hogy a termelés a járvány, a madárinfluenza, az afrikai sertéspestis és a szélsőséges időjárás árnyékában is folytatódott, megmutatta, hogy komoly ütésálló képességgel rendelkezik ez a szektor. Ráadásul mindezek ellenére nőttek a beruházások, bővült a géppiac és elképesztő ütemben igénylik a pályázati támogatásokat a gazdák. Szollinger János agrármérnök.

Hallgassa meg!

Nem volt olyan karácsony az elmúlt évtizedekben Szegeden, hogy a híres Tisza-parti halászcsárda ne főzött volna több ezer adag halászlevet a szegedieknek. A híd alatt rotyogott az óriásbográcsban az étel, megkönnyítve sok háziasszony dolgát, mert, hogy legalább a hallal nem kell vesződni. Az idén is így lesz, igaz, a járvány miatt kissé másképp alakul minden, de a szegedi halászlé az idén is ott lesz az ünnepi asztalon. Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – december 23., szerda, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább