Hajnal-táj: Erdélyi fát a Hargitáról!

A december 22-i adás tartalmából.
 

Somogyi erdőkben sajátos jelrendszert fejlesztettek ki a kanászok, amihez kürtöt használtak. Magyar szürkemarha szarv hegyes végét levágják, szájrészt fából faragtak.

Erdélyi fát a Hargitáról! A Zetelaki Közbirtokosság hegyekben elterülő karácsonyfakertjében idén mintegy hétszáz fát vágnak ki karácsonyra. Ezekből látják el a közbirtokossági tagokat, akik jutányos áron juthatnak hargitai jegenyefenyőhöz – tudtuk meg a zetelaki karácsonyfavásárban. A község templomának 4-5 méteres karácsonyfái szintén innen kerülnek ki az ünnepre.

Tüsszög a macska, oltva van, láthatóan semmi baja – veszélyes-e ez?

Karácsony előtt gyakran keresik meg a szülők az állatmenhelyeket azzal, hogy szeretnék meglepni az ünnepen a gyerekeiket egy kutyussal vagy cicával. A szándék tagadhatatlanul jó, mégsem örülnek felhőtlenül a menhelyek munkatársai, merthogy egy állat örökbefogadása egy életre szól, arra alaposan fel kell készülni tudásban, lélekben, felszereltségben egyaránt. Benkő Andrea a fehérvári Herosz menhelyen találkozott két kisgyerekkel, akik nagyon szívesen láttak volna egy-egy kutyát a karácsonyfa alatt.

A Magyar Konyha Kiadó elismerő oklevelében részesült a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpont „Zselicvad” Vadfeldolgozója. Ezzel a bőszénfai üzem egyedüli vadhús előállítóként bekerült a 100 legjobb hazai termelő közé. A prémium minőségű termékek túlnyomó többsége a saját vadállományból származik, ez pedig a megbízhatóság legfontosabb alappillére.

Természetes immunerősítő kombinációk. Csizmadia Gáborné Emőke és Csizmadia Gábor hobbikertészek mondják el az alma, cékla, méz és citromlé, valamint a mézes fekete retek receptjét, ahogy Ők készítik. Nyersen lereszelik a céklát és az almát, és így keverik össze a mézzel és a citromlével. A fekete retket pedig fele-fele arányban öntik fel mézzel, és így készítenek torokvédő szirupot, hiszen a méz hatására a fekete retek levet ereszt.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. idén több halfajtából is az előírtnál nagyobb mennyiséget telepített a Balatonba. A munka eredményességét mi sem mutatja jobban, minthogy a horgászjegyek és bérletek értékesítés folyamatosan növekszik. A horgászigények és a turisztikai célok kiszolgálása mellett kiemelten fontos az őshonos fajok arányának növelése.

Év végéig még bárki elmondhatja véleményét a hazai akvakultúrafejlesztési operatív programról és terveiről. Az agrárvezetés kíváncsi arra, a szakmában dolgozók mire és mennyit költenének – ill. hogyan véleményezik az eddig elkészült terveket. A program 2021-től támogatja és finanszírozza a hazai halágazatot.

Horgásztörténetek kezdőknek és haladóknak – avagy hogyan csináljunk kedvet a horgászathoz a karosszékből? Nemrég jelent meg Bodó Iván halászati mérnök és szenvedélyes horgász könyve Balatoni halmesék címmel. A kötet csaknem 30 balatoni halfajt és a Balaton élővilágát, ökoszisztémáját mutatja be könnyed, szórakoztató ugyanakkor ismeretterjesztő módon.

Karácsonyi díszbe öltöztettek agy autóbuszmegállót a baranyai megyeszékhelyen. Az ünnepi dekoráció az esti díszkivilágítás mellett egy hősugárzót is elhelyeztek, hogy az év végéig kellemesebb körülmények között meghitt hangulatban várakozhassanak az utasok. Az egyik hazai energiaszolgáltató kezdeményezésének akkora a sikere, hogy már most bejelentették, jövőre is lesz folytatás, sőt, azóta már Budapesten is feldíszítettek néhány buszmegállót.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – december 22., kedd, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább