Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Miért jelent komoly gondot az illegális hulladéklerakás?

A december 9-i adás tartalmából.
 

Hiánypótló felmérés indul: először készítik el Magyarország első rágcsálótérképét. Már több ezren kitöltötték azt a kérdőívet a „Sokk a rovar” közösségi oldalán, amelynek adataiból elkészítik a térképet. Az egerek és a patkányok nemcsak a ház körül okoznak kellemetlenséget, hanem veszélyes betegségeket is terjeszthetnek, és akár jelentős gazdasági kárt is képesek okozni az agráriumban.

Hallgassa meg!

Mindenki tudja, hogy nem szabad, mégis sokan vannak olyanok, akik még mindig nem értik, miért is jelent komoly gondot az illegális hulladéklerakás. Székesfehérváron is csak egyre nő a város szélén lerakott szemétkupacok száma, nem győzik felszámolni az ilyen helyeket.

Hallgassa meg!

Bár hivatalos adat nincs, de főszabályként elmondható, hogy 300 ezer kóbor kutya él Magyarországon, 10 százalékuk menhelyen. Az elkóborolt ebek felében van chip, így lekövethető, hogy honnan szöktek meg. Ám a gazdák jelentős része nem akarja újra látni kutyáját. Régóta sürgetik az állatvédők, hogy a kóbor ebek számának visszaszorításában jelentős előrelépés lehetne a kutyatartás engedélyhez kötése, így elkerülhetők lennének a kutyatámadások is.

Hallgassa meg!

Rekord hazai kukorica termés mellett magas felvásárlási ár. Ilyen esetre, mint az idei nem is emlékeznek a szakemberek, így aztán érthető, hogy a gazdák már a kurrens kukorica vetőmagvakat keresik és próbálják lekötni, hogy tavasszal újra vethessenek. Ugyanakkor vannak olyan tapasztalatok, hogy nincs kukorica vetőmag a piacon. Hazánk egyébként Európában vezető helyen áll kukorica vetőmag exportban, de vajon jogosak-e a kukorica vetőmaggal kapcsolatos félelmek?

Hallgassa meg!

Egyre több mezőgazdaságból élő köt biztosítást a fagy, a jégkár ellen. Vannak megyék, ahol a rendkívül szélsőséges időjárás különösen sok kárt okoz, és a gyümölcsösben minden tavasszal lutri, hogy mi marad és mit visz el a fagy. Ami megmarad, vajon leszaggatja-e egy szélvihar, vagy elveri-e a jég. A biztosítás talán ad valamilyen mértékű biztonságot.

Hallgassa meg!

Idén már második alkalommal ítélték oda a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet, a tejfölök után a túrók kapták a csodaszarvassal illusztrált arany fokozatot. Erre azokkal a termékekkel lehet pályázni, amelyek a Nébih által szervezett termékmustrákon a legjobbak között szerepelnek.

Hallgassa meg!

Vedd a hazai BIO-t, védd a hazait! Tudjuk, hogy csak igazán jó alapanyagokkal főzhetünk egészséges, tápláló és ízletes ünnepi menüt. A felhívást közzétevő Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet csaknem egy évtizede foglalkozik a hazai fenntartható mezőgazdaság kutatásával, vizsgálati hálózatába a legkiválóbb magyar biogazdák csatlakoznak. Tapasztalatuk és hitvallásuk mondatja velük, hogy érdemes a garantált bio minősítésű, magasabb kvalitású hazai alapanyagokat és élelmiszereket vásárolni.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – december 9., szerda, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább