Felfedező a tudomány világáról: A vakság ellen folytatott eredményes kutatásaiért End Blindness díjat kapott Roska Botond

A december 10-i adás tartalmából.
 

– A vakság ellen folytatott eredményes kutatásaiért Washingtonban csütörtökön End Blindness díjat kapott Roska Botond

– Őrületes roham kezdődött az ivermectin nevű parazita ellenes szerért a patikákban, mert cikkek jelentek meg COVID elleni hatékonyságáról. Mivel egy idegrendszert károsító anyagról van szó, COVID elleni hatása pedig nem bizonyított, próbáljuk feltárni a tényeket és a realitásokat. Sarkadi Balázs kutatóorvos, aki régóta foglalkozik az ivermectinnel.

– Magyar és szlovén kutatók olyan gyógyszerjelölt anyagot találtak, amely igen hatékonyan pusztít egy nagyon veszélyes kórházi fertőzést okozó baktériumot. Mivel a jelenlegi antibiotikumokra rezisztens baktériumok igencsak terjednek a világban, és új típusú antibiotikum kb. két évtizede nem került a piacra, az új gyógyszernek óriási jelentősége lenne.
Pál Csaba, a Szegedi Biológiai Központ, a további fejlesztésekre lehetőséget biztosító, most induló Nemzeti Kutatólabor egyik vezetője beszél.

– Magyar kutatók szabadalmaztatott, eredetileg vesepusztulás megállítására kitalált hatóanyagát szabályos klinikai vizsgálatok között kórházakban tesztelik a COVID okozta tüdőpusztulás ellen. A szer egy forgalomban lévő antidepresszívum, így ha az állatkísérletekben talált eredmények emberen is igazolódnak, gyorsan piacra kerülhet. – Fekete Andrea Semmelweis Egyetem

Hallgassa meg!

Felfedező a tudomány világáról – Kossuth – december 10., csütörtök, 14:32

Szerkesztő: Gimes Júlia

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább