Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Nehéz évet zárnak a pálinkafőzők az idén

A december 7-i adás tartalmából.
 

A Tisztítsuk meg az országot elnevezésű projekttel már sokszor foglalkoztunk, ami nem is csoda, mivel sajnos még mindig folyamatosan visszatérő probléma az illegális szemetelés. Ám talán most már látszik a fejlődés. A kampány még idén év végéig tart, de ha minden igaz, jövőre is folytatódik, még több szigorítással és megfigyeléssel.

Hallgassa meg!

Még javában vásároljuk a téli tűzifának valót, miközben országszerte számos olyan visszaélés történik, amikor az eladók az emberek jóhiszeműségét kihasználva verik át a vásárlókat. Sokan számolnak be arról, hogy a platón forgáccsal „ágyaznak” meg a hasított fának, olykor a plató alját emelik meg, hogy a fa többnek tűnjön, vagy ha mégis mérlegelnének, akkor előtte bevizezik a fát a súlynövelés érdekében. És akkor még nem beszéltünk a tűzifa szerzés céljából történő illegális falopásokról.

Hallgassa meg!

A tavaszi fagyok elvitték az almatermés nagy részét, így érthető, hogy idén magasabb az ára. Csak kérdés- hogy nem irreálisan magas –e, ugyanis egyes nagyáruházakban 549 és 999 forint között is van egy kilogramm alma ára, miközben a termelőktől többnyire 110 és 180 forint közötti kilogrammonkénti áron veszik a kereskedők az almát. A szupermarketekbe szállító termelők azt mondják, a szokásosnál lassabban is fogy a gyümölcs.

Hallgassa meg!

Empátiát kér a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az áruházláncoktól a koronavírus miatt felmerülő vis maior helyzetek kezelésére. Az agrárkamara az elhúzódó peres ügyek elkerülése érdekében azt kéri a kiskereskedelmi áruházláncoktól, hogy a beszállítóknál az igazolt koronavírus fertőzések miatt kialakult termelési és szállítási problémákat a lehető legnagyobb rugalmassággal kezeljék.

Hallgassa meg!

Nehéz évet zárnak a pálinkafőzők az idén. A pandémia következményeire senki nem készülhetett, az időjárás sem kedvezett a gyümölcsöknek, így mindenki a maga módján próbált és próbál túlélni. Az Agárdi pálinkafőzde is új utakat keresett és persze bizakodik egy sikeresebb következő évben.

Hallgassa meg!

Az eredetvédelemmel, vagyis a földrajzi árujelzők használatának szabályozásával biztosítani tudjuk a magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, szeszesitalok és borok hagyományos neveinek védelmét az Európai Unió valamennyi tagállamában. Ám ha unión kívüli országba kerülnek a hazai termékek, előfordulhatnak jogtalan névhasználatok. Az Európai Unió borreformja az eredetvédelem területén is jelentős változásokat hozott, és az új hazai eljárásrenddel kiegészülve előtérbe helyezte a helyi termelői közösségek szerepét az egyes földrajzi árujelzők szabályozásával kapcsolatban. Száz uniós termék földrajzi árujelzője, köztük a tokaji jelölésű bor is védelmet kap a kínai piacon az Európai Unió és Kína között létrejött, a jövő év elején hatályba lépő megállapodás értelmében.

Hallgassa meg!

Borbély Tamás badacsonyi borász nyerte el az idén harmincadik alkalommal odaítélt Év Bortermelője címet. Az öt jelölt közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2020-as Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét. Idén 135 tag vett részt a szavazásban. A 23 hektáron gazdálkodó Borbély Családi Pincészet vulkáni talajon termelt tüzes, karakteres borai népszerűek a hazai borfogyasztók körében, a kiváló borok mögött pedig rengeteg munka, idő, kísérletezés áll.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – december 7., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább