Hajnal-táj: Ősi lófajta tenyésztése

A december 6-i adás tartalmából.
 

– A Mátrában számos legenda maradt fenn, ilyen például Láncos Miklós legendája, aki ilyenkor, Miklós napon inkább ijesztgette a gyerekeket. A maszkokat felvevő férfiak hangoskodva járták a településeket, hogy elűzzék a telet, a hideget, a sötétséget. Erre fűzi fel túráit Demecs Norbert túravezető.

– Egy kiskunsági gazdálkodó hosszú évekkel ezelőtt kezdett el egy olyan lófajta kialakításába, tenyésztésébe, amelyik a lehető legjobban hasonlít ősi íjfeszítő népek, a szkíta, az avar, és a magyar ló alkatához és tulajdonságaihoz. Néhány éven belül talán el is ismerik külön fajtának a kunfakót..

– Nemrég adták át a Veszprém megyei Rendőrfőkapitányság aulájában Nesó Sándor csont-, szaru-, fafaragó valamint Bálint József fával dolgozó láncfűrészes alkotó közös szobrát. A főkapitányság fennállásának 100-dik évfordulója alkalmából készített alkotás a Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja lóháton, s természetesen a sárkánnyal. A hatalmas méretű mű 3 farönkből készült, az első a ló és alatta a sárkány, második a sárkány farka, harmadik pedig Szent György.

– Csokoládé helyett elgondolkodtató rövid írások. A Magyarországi Református Egyház ezzel a kalendáriummal kedveskedik, segít a várakozás időszakában. Az Advent zárt ajtók mögött című virtuális naptárat az Egyház közösségi oldalán lehet megnézni.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – december 6., vasárnap, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba
Hangmérnök: Maksay Helga

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább