Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Méz mint gyógyszer

A november 29-i adás tartalmából.
 

– A méz ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban, mint gyógyterméket is használjuk. Az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság – a sumérek, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak pozitív tulajdonságai előtt Sorolni lehet jótékony hatásait: csaknem 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír.

– A közelmúltban – mintegy négy milliárd forintból – jelentős felújításon esett át a helyi lakosság körében rendkívül népszerű győri vásárcsarnok. Az épületben így már 51 üzlet és 4 elárusító pult várja a vásárlókat, akik akár lifttel, akár mozgólépcsővel tudnak közlekedni az emeletek között, ami főleg az idősebb korosztálynak és a babakocsival vásárolni érkezőknek segít. A szigorítások természetesen itt is érvényben vannak, és a járványhelyzet a kereskedőket és az őstermelőket is új kihívások elé állította. Helyzetkép, kínálat és árak Győrből.

– Megnövekedett az érdeklődés a gyógynövények iránt most a koronavírus járvány idején – tapasztalja a természetgyógyász. Wagenhoferné Pohl Magdolna a Zala megyei Karmacs településen dolgozik. Mint mondja: tévedés csak a fitoterápiára alapozni, ez egy sokkal komplexebb folyamat. Sokan csak ettől remélik immunrendszerük karbantartását, ám ez nem ilyen egyszerű.

– Tiszamogyorós a Tisza partján, a záhonyi nagy kanyar előtt, ahogyan arra felé mondják, a Tiszakönyökben fekszik. A faluprogram nyújtotta lehetőségeket igyekeznek kihasználni, olyan fejlesztéseket, beruházásokat hajtanak végre, amelyek az ott élő lakosság igényeivel találkozik. A folyó közelsége és a fürdésre, kikötésre alkalmas fövenyes part vonzza a vízitúrázókat, ezért az ő fogadásukról sem feledkeznek el.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – november 29., vasárnap, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább